Pénteken debütált a Netflix kínálatában Sung-hee Jo rendező új sci-fije, amely annak rendje és módja szerint be is szippantotta a magyar nézőket. A sokak szerint csak a koreai A galaxis őrzőinek nevezhető mozi kétségtelenül látványos és még a történet is érdekesnek tűnik.

Természetesen a film nem A galaxis őrzői címet viseli, de legalább ennyire árulkodó: Az űrsepregetők. A történet a nem is olyan veszedelmesen távoli jövőben, 2092-ben játszódik. Az emberiség már kilépett a világűrbe, aminek több következménye is van, az egyik történetesen a töméntelen mennyiségű űrszemét. A Föld már visszavonhatatlanul pusztulásra van ítélve, de egy kis csapat így is csak azért küzd a világűrben, hogy a puszta megélhetését biztosítsa. Ők az űrsepregetők, akik fáradhatatlanul böngészik az űrben lebegő végtelen szemét és törmelékhalmokat, hátha egy nap valami értékesre, eladhatóra bukkannak.

Aztán egy nap valóban valami értékesre és eladhatónak tűnőre bukkannak: egy kisgyermekre a szemét közt. Persze hamar rájönnek, hogy bizony nem egy kisgyerekről van szó, hanem egy kisgyermekre a megszólalásig hasonlító androidra. És nem sokkal később az is kiderül, hogy bizony ez az elsőre kedvesnek tűnő teremtmény a legveszedelmesebb fegyver a világon.

Az űrsepregetők tehát alig két napja nézhető meg a Netflixen, de a magyar előfizetők egész hétvégén ezt a filmet nézték. Ennek köszönhetően a második legnézettebb film volt a legnagyobb streaming szolgáltató műsorán. Csupán egyetlen film, az Úriemberek tudta megelőzni.

Ami pedig a film értékeléseit illeti, egy picit felemás a kép. A Rotten Tomatoes oldalán például a kritikusok csak 50 százalék körüli értékeléseket adtak rá, ezzel szemben a nézői szavazatok sokkal jobb képet festenek: 82 százalékos tetszési indexet tudhat magáénak. Itt, a Mafabon is hasonló a helyzet, olvasóink első szavazatai alapján jelenleg 70 százalékon áll az indexe.