81 Ásatás  (2021)

Csak a minap debütál a Netflix kínálatában, máris fél Magyarország ezt a filmet nézi. Egy világháború-idei történet, amely egy kis történelmet, egy kis misztikumot és sok-sok izgalmat rejt magában. Mindezt Ralph Fiennes főszereplésével. Nagyon erősen nyitott az Ásatás.

Pénteken, vagyis január 29-én debütált a Netflix kínálatában Simon Stone rendező új filmje, az Ásatás. A történet 1939-ben, a második világháború immár érezhetően elkerülhetetlen kitörése előtti időben játszódik Nagy-Britanniában. Egy gazdag özvegyasszony megbíz egy amatőr régészt, hogy végezzen ásatásokat a birtokán fekvő temetkezési helyen. Ám nem sokkal a munka megkezdése után hatalmas történelmi felfedezést tesznek. Mindez azonban a közelgő háború fenyegetése miatt csak további bonyodalmakat szül.

Simon Stone nem akármilyen stábbal dolgozhatott, hiszen a főszerepekben Ralph Fiennes mellett Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn és Ben Chaplin látható. Akár ezért, akár másért, de a mögöttünk hagyott hétvégén a hazai Netflix-előfizetők zöme ezt a filmet választották. De ezúttal úgy tűnik, nem csak egy véletlenül felkapott filmről vagy egy rossz visszhang miatt érdekes alkotásról van szó, ugyanis az Ásatás kimondottan jó kritikákat kapott eddig.

A Rotten Tomatoes oldalán jelenleg a kritikusoktól 87, a nézőktől 83 százalékos értékelést kapott, ami kiválónak mondható. A Metacritic oldalán is hasonló a helyzet, bár ott a kritikusoktól kapott 73 százalék is egy picit visszafogottabb, a nézői pontszám viszont egyelőre csak 5,9, ami közepesnek számít.

És mi a helyzet nálunk, a Mafabon? Olvasóink is jó véleménnyel vannak a filmről, legalábbis az eddigi bő 150 szavazattól kapott 75 százalékos tetszési index elég jónak mondható. Szóval, ha nincs még meg a hétfő esti film, akkor ajánlhatunk egyet: nézzétek meg az Ásatást!