Az elmúlt években többször is feltűnést keltettek olyan horrorfilmek, amelyek csak akkor pörgetik fel igazán a vérontást, amikor a műfaj más képviselői már régen behúzták a féket...

Ilyen például a sokkoló Szomorúság vagy a horror bohóc slasher Bohócrém 2., amely világszerte kiverte a biztosítékot, és olyan reakciókat váltott ki, mint az ájulás, hányás vagy a nézőtérről való menekülés.

Pedig végül mindkét film zökkenőmentesen átjutott az FSK tesztjén, így vágatlanul élvezhető 18 éves kor felettiek számára. Akadnak azonban filmek, amelyeknek sokkal nehezebb dolguk volt a hatóságokkal - és még most, évtizedek múltán is küzdenek.

Így volt/van ez "A kannibálok bosszúja" című filmmel, amely nemzetközileg Cannibal ferox néven ismert és 1983-ban Németországban vágatlan változatban került kiadásra. Ráadásul a film különböző kiadásait az évek során elkobozták.

Bár az azóta eltelt 40 év alatt sokat változtak a filmnézési szokások, és az egykor tiltólistára/cenzúrázásra került filmek ma már gyakran 16-os besorolást kapnak, amikor újra megvizsgálják őket, ennek a filmnek az esetében a mai napig semmi sem változott. És nem csak Németországban.

A Guinness World Records szerint a sokkoló #kannibálhorrort még mindig több mint 31 (!) országban tiltják - ezzel világrekordernek számít!

De mégis miről szól ez a kuriózum?

Egy amerikai antropológushallgató úgy véli, hogy a dél-amerikai dzsungelben állítólag elterjedt kannibalizmus csak mítosz - és végül elutazik oda, hogy ezt bebizonyítsa. Testvére és egy ismerőse kíséretében indul útnak - csakhogy hamarosan feltevésének épp az ellenkezőjéről lesz kénytelen meggyőződni...

A műfajban és a film kiadásának évében a korban megszokott módon az olasz ikon Umberto Lenzi a filmjében vérszomjas splatter-közjátékokat állít sorba, amelyektől még néhány tapasztalt horror-rajongónak is felfordul a gyomra.

Ha tehát nem bírod a vért, akkor rossz helyen jársz. Ráadásul a film valódi állatok elleni erőszakot is tartalmaz. Különösen ezek a mélyen megvetendő jelenetek gondoskodtak arról, hogy a filmnek mindig is meg kelljen küzdenie a tiltásokkal. Méghozzá jogosan. Elvégre a művészet nevében sem tehetnek meg mindent.

A film kultikus státusza

A fent említett okok miatt a Cannibal Ferox a mai napig a műfaji körökben az egyik legdurvább, legundorítóbb és legnehezebben emészthető filmnek számít - ami mindig is vonzotta a gorehoundokat, és gyakran használják bátorságpróbaként, hogy (újra)meghatározzák maguk számára a tűrhető határát.

A film része a nyolcvanas évek máig vitatottan tárgyalt kannibálfilm-hullámának, amelyhez tartozik még a Mondo cannibale vagy épp a hírhedt Cannibal Holocaust.

horror | kaland

A Cannibal ferox című horrorban három barát találkozik két menekülő férfivel, akiket egy kannibál törzs kínzott meg és tartott fogságban, hogy smaragdot keressenek nekik. Most... több»