Star Wars – Amikor Palpatine szenátort egy színésznő alakítottaA kép forrása: Twentieth Century Fox Film Corporation, Lucasfilm Ltd.

Ha van olyan filmes franchise, amit az évtizedek során a rajongók milliói (milliárdjai?) a legutolsó képkockáig szénné elemeztek már, akkor a Star Wars. És mégis, talán még így is csak kevesen tudják, hogy az eredeti trilógia második részében az egyik fontos szereplőt az eredeti változatban még egészen más alakította, mint akit ma már mindenki ismer.

Amikor George Lucas 2004-ben felújította A Birodalom visszavág epizódot, az egyik kulcsszereplőt kicserélte arra, aki a későbbi filmekben is alakította őt. Egészen pontosan Palpatine szenátorról, egy nagy hatalmú Sithről van szó, aki a Galaktikus birodalom császára. És nem mellesleg tulajdonképpen az egész Star Wars univerzum egyik, ha nem a leggonoszabb szereplője.

Palpatine-nal először A Birodalom visszavág című epizódban találkozhattunk, ám ekkor még nem az az Ian McDiarmid alakította, aki később az összes többi folytatásban. Olyannyira nem, hogy valójában az első személy, aki életre keltette Palpatine-t, egy színésznő volt.

Talán Marjorie Eaton neve nem cseng ismerősen túl sokaknak, de a színésznő többek között a Mary Poppinsban is szerepelt. És igen, ő volt az első, aki megformálta Palpatine-t. Ehhez az arca felső részét gumimaszkkal takarták el, amelyben a szemeket utólag speciális effektekkel tették ragyogóvá. A fejét csuklya takarta, így tulajdonképpen nem lehetett felismerni, hogy az egyébként férfi karaktert egy nő alakítja. A hangját pedig utólag Clive Revill kölcsönözte a karakternek.

A későbbiekben aztán jött Ian McDiarmid, aki nem csak a hangját, de a testét és az arcát is adta Palpatine-nak, tulajdonképpen az eredeti trilógia után az előzmény és a folytatás trilógiákban is. A legtöbben tehát ma már inkább rá emlékeznek, pedig volt idő, amikor Palpatine-t Marjorie Eaton formálta meg.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»