Steven Spielberg sorozatot készít Stanley Kubrick forgatókkönyvéből

Akár hiszed, akár nem, már majdnem 10 teljes év telt el azóta, hogy Steven Spielberg érdeklődött Stanley Kubrick Napóleon című, még el nem készült forgatókönyvének tévésorozatként való adaptálása iránt.

Ez egyértelműen Spielberg szenvedélyes projektje volt, hiszen folyamatosan próbálta ezt megvalósítani, legutóbb Cary Fukunaga rendező segítségével. Miután azonban Fukunagát szexuális visszaéléssel vádolták meg, felmerült a kérdés, hogy még mindig készül-e a film. Szerencsére Spielberg szerint még mindig igen a válasz erre a kérdésre.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatón (a Deadline-on keresztül) Steven Spielberg kifejtette, hogy nem tervezi a következő nagyjátékfilmes projektjét. Azt azonban megerősítette, hogy a Napóleon a gyártás felé tart:

"Egy nagyszabású produkciót készítünk az HBO számára, amely Stanley [Kubrick] eredeti forgatókönyve alapján készül a Napóleonhoz" - magyarázta - "Tehát a Napóleonon egy hétrészes limitált sorozat formájában dolgozunk".

Mint említettük, az, hogy a Napóleont Spielberg megpróbálja elkészíttetni, valójában nem újdonság. A Fukunaga-vita után azonban úgy tűnik, hogy a projektet egyáltalán nem hátráltatja semmi. Fukunagát eredetileg még 2016-ban hozták be a projektbe. Akkor, 2021-ben megerősítette, hogy forgatókönyveket írtak a sorozathoz, és hogy valószínűleg hamarosan elkezdik a forgatást. Nyilvánvaló, hogy a COVID tényleg mindent felborított, és csak most kezdünk visszatérni a normálisnak tűnő állapotokhoz, ami a hollywoodi produkciókat illeti.

Mivel azonban úgy tűnik, hogy Fukunaga már nem vesz részt a munkálatokban (ezt nem erősítették meg, de az ellene felhozott vádak miatt biztos spekulációnak tűnik), nem világos, hogy ki veheti át a gyeplőt, és keltheti életre a Napóleont.

Miért is ne lehetne maga Spielberg a megfelelő filmes a projekthez? Nemrégiben arról beszélt, hogy szeretne egy presztízs TV-projekten dolgozni, és bevallotta, hogy jelenleg nincs filmes projektje. Ez jelentheti, hogy Spielberg számára a csillagok együttállnak, hogy saját rendezői munkájával életre keltse szenvedélyes projektjét. 

Nyilvánvaló, hogy Spielberg tiszteli Kubrick munkásságát, ami jól látszik abból, ahogyan az A. I. Mesterséges értelem című filmet a nagyvászonra vitte, hogy Kubrick örökségét folytassa. Miért ne vehetné hát kezébe a Napóleon gyeplőjét? Várnunk kell, és meglátjuk, mi történik. Függetlenül attól, hogy ki áll a kamera mögött, úgy tűnik, hogy egy évtizeddel később a Napóleon egyre közelebb kerül a gyártáshoz.