Szellemirtók – A világhírű sci-fi író, Isaac Asimov életét is megkeserítette a film

Ivan Reitman 1984-ben mozikba került Szellemirtókja alighanem a mai napig az egyik legegyedibb misztikus-fantasy vígjáték, ami napvilágot látott. Az eredeti film sikere után öt évet kellett várniuk a rajongóknak, hogy elkészüljön a film folytatása, majd 2016-ban megjelent a széria női szereplős változata, amely sajnos kissé alulmúlta mind a nézők, mind pedig a kritikusok elvárásait.

Az 1984-es Szellemirtókat két Oscar-díjra is jelölték, a legjobb zenei dalbetét és a legjobb vizuális effektusok kategóriában, ez utóbbiban azonban a A Jedi visszatér vihette haza az aranyszobrocskát. Mindez persze egyáltalán nem szabott gátat annak, hogy a Szellemirtók legalább olyan kultikus darabbá váljon, mint a Star Wars franchise, hiszen ki ne ismerné fel a produkció fülbemászó főcímdalát, amelyet Huey Lewis I Want A New Drug slágere alapján dolgoztak fel. Az esetből azonban kisebb plágiumbotrány is kerekedett.

A Szellemirtók elkészítése azonban az irodalom egyik kiemelkedő alakjának Isaac Asimovnak is nem kis kellemetlenséget okozott. A forgatások egy része ugyanis a szerző otthonához közel eső Central Park nyugati részénél történtek, New Yorkban. Az író a munkálatok miatt csak nehezen tudott hazajutni, többször panasszal is élt, sőt, volt hogy a rendőrséget is felhívta. Az egyik főszerepet alakító Dan Aykroyd azonban egész életében hatalmas rajongója volt Asimovnak, így ő nyugtatta meg a szerzőt több alkalommal is, kisebb-nagyobb sikerrel.

A film forgatása azonban több helyi lakónak is megnehezítette a mindennapjait. Őket azonban már a stáb próbálta meg olykor lecsillapítani. Egyidejűleg zajlott ugyanis nem messze a Szellemirtók munkálataitól Francis Ford Coppola filmjének, a Gengszterek klubja forgatása, így nem egy alkalommal próbálták humorosan oldani a feszültséget azzal, hogy egyszerűen Coppolára hárították a felelősséget, mondván, hogy miatta csúsznak a munkálatok.

akció | fantasy | vígjáték

A három egyetemi professzort, Dr. Verkmant, Dr. Stantzot és Dr. Spenglert váratlanul kirúgják. Valamiből élniük kell, ezért a parapszichológusok felcsapnak szellemirtónak... több»