Lássuk be, John Madden filmje, a Szerelmes Shakespeare nem épp a leghitelesebb alkotás történelmi szempontból, ettől függetlenül a film a mai napig hatalmas sikernek örvend, hiszen a rendező egy igazán remek romantikus vígjátékot tett le az asztalra.

Mondják, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, és talán ki másra ne lennének leginkább ebből a szempontból kíváncsiak a rajongók, mint az irodalom egyik legmeghatározóbb alakjára, William Shakespearre, aki műveivel a mai napig számos alkotónak nyújt inspirációt. A film cselekménye noha fikció, számos valós történelmi figurát vonultat fel.

A történet szerint a fiatal drámaíró, Shakespeare (Joseph Fiennes) épp alkotói válsággal küzd, ám úgy tűnik egy frissen fellángoló szerelem minderre igencsak gyógyír lesz majd. A kapcsolatnak azonban gátat szab a társadalmi rétegek közötti különbségek, hiszen a szerző kiszemeltje nem más, mint egy gazdag kereskedő lánya, Lady Viola (Gwyneth Paltrow).

A film hatalmas sikernek örvendet a megjelenést követően, ám nem is megdöbbenést, később pedig csaknem botrányt keltett, miután az 1998-as Oscar-díjátadón 13 kategóriában jelölték a filmet, amelyből 5-öt haza is vihetett, maga mögé utasítva ezzel Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című alkotását is, amely csupán egy aranyszobrocskát vihetett haza abban az évben.

A dolog apropója, hogy a film egyik legnagyobb sztárjának maga Judi Dench számít, aki szintén hazavihetett egy Oscar-díjat a legjobb női mellékszereplőnek járó kategóriában annak ellenére, hogy mindössze 10 percet szerepelt a filmben.