Ez az egyetlen Disney film, melynek egy egykori elítélt játszotta a főszerepét

Ha karácsonyi klasszikusokra kerül a szó, a John Pasquin rendezésében bemutatott Télapu egy megkerülhetetlen vígjáték, és nem véletlenül. Tim Allen filmje hatalmas sikert aratott már a bemutatásakor, csak az Államokban 145 millió dollárt kaszált, és két további folytatást is megért. Azt pedig már csak margóra jegyezzük meg, hogy mindhárom Télapu mozi ott szerepel minden idők 10 legnagyobb bevételű karácsonyi filmjének listáján. De nem csak emiatt maradt emlékezetes a franchise. A Disney ugyanis hatalmas kivételt tett a főszereplő kiválasztásakor. Kult rovatunkban most ennek járunk utána.

A Dinsey-nél van egy íratlan szabály, amely alapján a stúdió nem alkalmaz olyan színészt, akit valamilyen bűncselekmény miatt elítéltek. Bár sokan nem tudják, a Télapu főszereplője, Tim Allen nem éppen felel meg ennek a kritériumnak, és normális esetben nem is játszhatta volna el a karaktert, de a Disney ez egyszer kivételt tett a kedvéért.

De kezdjük az elején. A stúdió nem is őt, hanem Scott Calvint szerette volna megnyerni a főszerepre, miután Bill Murray nem vállalta el az egyenesen neki írt szerepet. Murray úgy vélte, a film humora nem passzol az ő stílusához, ezért utasította vissza a lehetőséget.  Ezt követően keresték fel a SNL másik sztárját, Chevy Chase-t, aki egy másik film forgatása miatt nem tudta vállalni a szereplést. Szóba került még Harrison Ford, Mel Gibson és Jeff Bridges neve is, de ilyen-olyan okokból végül mégsem közülük került ki a befutó. Tim Allen csak ezt követően került képbe, és bár úgy tűnt, hogy ideális lenne a szerepre, egy elvi akadály még mindig fennállt.  

Allent ugyanis még 1978-ban tartóztatták le Michigan államban kokainbirtoklásért. A színészt háromtól hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtották, azonban csak két évet ült, mielőtt szabadlábra helyezték volna, mivel átadott a rendőrségnek egy listát több díler nevével.

Allen végül megkapta élete első egészestés filmszerepét, és nem is okozott csalódást. A Télapu óriási sikert aratott, a kritikusok méltatták a főszereplőt, akinek ennyi is elég volt, hogy örökre beírta magát Hollywood történetébe.

84 Télapu  (1994)

családi | dráma | fantasy | vígjáték

Scott Calvin, a játékgyártó cég vezetője nem tud megbirkózni a válás következményeivel. Sőt, határozottan nem az ideális szülő a fia számára. A szenteste apával inkább... több»