James Cameron kivágott néhány jelenetet a Terminátor - A halálosztóból, amelyek előrevetítettek volna egy cselekményszálat, amit végül a Terminátor 2. - Az ítélet napja mutatott be. Történetesen a Cyberdyne-nal kapcsolatos történetről van szó.

Elképzelhető, hogy ez rossz hatással lett volna a folytatásra, ami 7 évvel az eredeti után jelent meg. Egy ikonikus második rész, ami tökéletesen kiegészítette az ikonus első felvonást és felépített egy teljes franchise-t. Viszont, ha Cameron visszakozott volna bizonyos jelenetek eltüntetésétől, nagy valószínűséggel elpazarolt volna egy nagy adag potenciális lehetőséget.

A filmek egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia körül összpontosulnak. A Skynetet senkinek sem kell bemutatni: célja, hogy elpusztítsa az emberiséget. Legfőképpen Sarah és John Connort, akik veszélyt jelentenek rá, hiszen a jövőben John vezeti majd győzelemre az emberek ellenállását, és Sarah az édesanyja. Arnold Schwarzenegger a T-800 szerepében felejthetetlen jelenség volt, ehhez nem sok kétség férhet.

A franchise újabb filmjei hagytak némi kívánnivalót maguk után, legfőképpen kaotikus és bugyuta cselekményeik miatt. Viszont az első film meglepően egyszerű és konkrét, ami inkább a technológia félelmetességét és a lassan, de biztosan közelgő pusztítást helyezi előtérbe. Bár Arnold viszonylag nagy rombolást okoz a küldetése során, az alkotás kevésbé összpontosított a nagy, kirobbanó akciójelenetekre, valamint az időutazásra. Valószínűleg ezt a limitált költségvetésnek is köszönhetjük. A párhuzamos valóságok és a sors kérdéseit inkább a folytatásra hagyta.

Ez azonban másképp is alakulhatott volna, ha bent maradnak a kivágott jelenetek. Az egyiket a film végén láthattunk volna, amikor a T-800-as elpusztítása utan a Cyberdyne Systems alkalmazottai megtalálják a robot maradványait, és segítségükkel elindulnak az úton, aminek a végén megalkotják a Skynetet, ami önmagában paradoxon, hiszen, ha Skynet nem küldi vissza a gépet, sosem születik meg. De ebbe talán kár belemerülni, hiszen a Terminátor filmek során ez a probléma gyakran felbukkan.

Végül ez az egész cselekményszál a Terminátor 2 történetét erősítette, és valószínűsíthető, hogy ha ott lett volna az eredeti filmben, akkor aláássa a folytatás hatásosságát. Az eredeti bemutat egy érdekes ötletet, a folytatás pedig az ötlet komplexebb oldalát.

A kivágott jelenetekben maga Sarah Connor az, aki előáll az ötlettel, hogy támadják meg a Cyberdyne főhadiszállását, ez például elvett volna abból az átalakulásból, amit a második filmben láthatunk. Míg a Halálosztóban egy áldozatot játszik, Az ítélet napjában már egy kemény harcost láthatunk, aki maga dönt sorsáról.

Láthatjuk, hogy ilyen és hasonló altörténetek bemutatásával a folytatás kevésbé lett volna eredeti, és Cameron minden ötletét elhasználta volna az első filmben. Nehéz elképzelni, mekkora hatása lett volna az egész franchise-ra, ha megmaradnak a jelenetek. Az biztos, hogy megakasztották volna a Terminátor tempóját, és elvettek volna abból a feszültségből, amit Sarah és Reese állandó menekülése jelentett.

akció | katasztrófafilm | sci-fi

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»