Tom Cruise annyiszor ütötte be a fejét, hogy majdnem lemaradtunk a 20. század legemlékezetesebb akciójelenetéről

Mind tudjuk, hogy Tom Cruise előtt nincs lehetetlen. Olyannyira, hogy most épp szó szerint a világűrbe készül, hogy következő filmjét már ott forgassa le. De néhány évtizeddel ezelőtt még nem feltétlenül volt ekkora akciósztár. Ezt a státuszt az 1996-os Mission: Impossible-lel érdemelte ki. Azt viszont kevesen tudják, hogy a film talán leghíresebb jelenetének sorsa egy hajszálon múlt.

A filmben egy csapat különlegesen képzett ügynökökből álló csapat veszélyes, de fontos küldetésre indul. Vissza kell szerezniük a világ legjobb titkosügynökeiről készült listát, ami kikerült a feketepiacra. A feladattal Ethan Hunt ügynököt bízzák meg, aki maga gyűjti össze a csapatát.

A film egyik leghíresebb jelenete volt, amikor egy speciális védelmi rendszerrel ellátott szobába kellett behatolniuk, hogy az ott lévő számítógépről adatokat lopjanak el. A szobában lévő szenzorok érzékelték a hőmérsékletváltozást, figyelték a zajokat és persze az egész padló nyomásérzékeny volt.

Ezért Ethan a plafon egy szellőzőjén keresztül kábelekkel ereszkedett a szobába, majd így lógva használta a számítógépet. Ám egy pontot az őt tartó társa véletlenül elengedi a kötelet és Ethan kis híján a padlóra zuhant. Ez volt a film, de talán az egész franchise egyik ikonikus jelenete, amely számos más filmet és paródiát is megihletett. Pedig tényleg csak egy hajszálon múlt, hogy a rendező Brian De Palma ne törölje az egészet.

A forgatás ugyanis nem ment zökkenőmentesen. A jelenetnél, ahol Tom Cruise majdnem a padlóra zuhant, állandóan félresikerült, a színész pedig lefejelte a padlót. Számtalanszor próbálták felvenni, de sosem sikerült. Mivel szorította a stábot az idő, a rendező közel került hozzá, hogy inkább kivágják az egészet, de itt jött a képbe Tom Cruise legendás elhivatottsága. Nekiment még egyszer a jelenetnek és ezúttal sikerrel jártak.

Egyértelmű, hogy az elmúlt negyed évszázadban készült tovább folytatásokban számtalan ennél rázósabb és veszélyesebb akciót hajtottak végre a franchise-ban. De az is biztos, hogy ennél híresebbet azóta sem forgattak.

akció | kaland | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A világ legjobb titkosügynökeiről készült egy lista, amely egy orosz kémnek köszönhetően kikerült a feketepiacra, halálos veszélybe sodorva ezzel a listán szereplők életét.... több»