Tom Hanks a halála után is tovább 'játszik'?

A halál már nem jelenti egy színész karrierjének végét - elmélkedett Tom Hanks a "The Adam Buxton Podcast" című műsorban.

Hogy miért? A mesterséges intelligencia és a deepfakes a kulcs, mondta a színész. Mindkét technológiát teljes egészében bemutatják a cannes-i filmfesztiválon, köszönhetően az Indiana Jones és a sors tárcsája világpremierjének, amely mesterséges intelligenciát használt Harrison Ford megfiatalításához, hogy hasonlítson az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben látott külsejére.

"Az első olyan film, amelyben hatalmas mennyiségű saját adatunkat zártuk egy számítógépbe - szó szerint azt, ahogyan kinéztünk -, a Polar Express volt" - mondta Hanks, utalva Robert Zemeckis 2004-es karácsonyi filmjére.

"Láttuk, hogy ez lesz, láttuk, hogy lesz ez a képesség, technika hogy egy számítógép "belsejéből nullákat és egyeseket vegyünk" és azokat arccá és karakterré alakítsuk. Ez azóta csak milliárdszorosára nőtt, és mindenhol ezt látjuk."

Hanks elmondta, hogy a mesterséges intelligencia és a deepfake technológia miatt ma már lehetséges, hogy több olyan filmet is feldobjon, amelyben 32 évesként szerepelne. Ez a lehetőség akkor sem fog megszűnni, ha Hanks meghal.

"A mesterséges intelligencia vagy a deepfake technológia segítségével most már bárki újraalkothatja magát bármilyen életkorban. Engem holnap elüthet egy busz, és ennyi, de az előadások folytatódhatnak, és folytatódhatnak." - mondta Hanks - "A mesterséges intelligencia és a deepfake megértésén kívül nem lesz semmi, ami azt mondaná, hogy ez nem én, de mégis csak én vagyok. És ez valamilyen mértékben élethű lesz. Ez mindenképpen művészi kihívás, de egyben jogi kihívás is."

Az Oscar-díjas színész elmondta, hogy "az összes céh, az összes ügynökség és az összes jogi cég" jelenleg is tárgyalásokat folytat "annak jogi következményeiről, hogy az arcom és a hangom és mindenki másé a mi szellemi tulajdonunk".

Hanks hozzátette: "Kétségtelen, hogy az emberek meg fogják tudni mondani [hogy ez mesterséges intelligencia], de a kérdés az, hogy érdekelni fogja-e őket? Vannak olyan emberek, akiket nem fog érdekelni, akik nem fogják meghúzni ezt a határvonalat."

Az Indiana Jones és a sors tárcsája esetében a mesterséges intelligenciát arra használták, hogy Harrison Ford arcának képeit a filmográfiájában szereplő filmekből vegyék elő. Ezeket a képeket renderelték a fiatalabb arc megalkotásához.