A Toy story - Játékháború igazi mozitörténeti klasszikus, hiszen egyike volt az első animációs filmeknek, amelyek mára szinte teljesen leváltották a klasszikus, kézzel rajzolt meséket. Ugyanakkor a negyed évszázaddal ezelőtt bemutatott történet máig lázban tartja a rajongókat, akik számtalan izgalmas teóriát és háttértörténetet állítottak fel vele és a folytatásaival kapcsolatban.

Az egyik ilyen teória alapja olyasmi, ami majd kiszúrja a nézők szemét az 1995-ös Toy story - Játékháborúban. Ez pedig nem más, mint az ifjú Andy apjának hiánya. Amikor az ember először megnézte a mesét, talán fel sem tűnt neki igazából, hogy a kisfiú apja teljesen hiányzik a sztoriból. De nem csak, hogy nem láthatjuk őt élőben, de lényegében minden utalást kitöröltek róla. Egyetlen egyszer sem említik a filmben, nem szerepel a családi fotókon, sőt, Andy anyjának kezén sincsen karikagyűrű.

Igen ám, csakhogy a történet szerint Andy is még egészen pici fiúcska, ráadásul van egy alig egyéves kishúga is. Akkor tehát lennie kellene valahol egy apukának is, nem? De még sincs.

Ezzel kapcsolatban több elmélet is született. Az egyik legegyszerűbb magyarázat az, hogy Andy apja meghalt. De ezt a fent említett apró jelek rögtön meg is cáfolják. Mert ha Andy apja meg is halt, akkor az csak nem sokkal a film eseményei előtt történhetett meg. És mint ilyen, nem törölték volna a családi képekről, sőt, az özvegye jó eséllyel még mindig viselné a gyűrűjét is.

Ennél sokkal hihetőbb magyarázat az, hogy Andy apja egyszerűen lelépett. Hogy miért, az nem is annyira fontos, de a legnagyobb esély a megromlott házasságra és egy csúnya válásra van. Ennek fényében már nem is olyan meglepő, hogy említése tabu a családban. Hogy az exfeleség igyekezett minden családi képről eltűntetni őt, és persze a gyűrűt sem hordja már a válás óta. Sőt, ezt támasztja alá az első film története is, miszerint Andy családja épp költözni készül. Egy válás után az ilyesmi egyáltalán nem ritka.

Érdekesség, hogy a film készítőit is többször megkérdezték az apával kapcsolatban, de igazán egyenes magyarázattal sosem szolgáltak. Egyes források szerint kezdettől fogva így tervezték a filmet, mások viszont arról számoltak be, hogy amikor a Toy story - Játékháború készült, még sokkal drágább volt lemodellezni és leanimálni egy embert. És mivel a sztori szempontjából egyébként sem lett volna túl nagy szerepe, egyszerűen anyagi megfontolásból hagyták ki a filmből.