A Légi csibészek Cyrus Whitakerje (Kevin Hart) a rablás mestere, egy világjáró műkincstolvaj, aki a gazdagoktól lop. Nos, ha valamihez, ehhez a témához F. Gary Gray rendező nagyon is ért.

! FIGYELEM, a cikk spoilert tartalmaz !

A rendező az elmúlt évtizedek alatt már három heist movie-t is készített. A 90-es években ott volt A nagy dobás, amiben a Los Angeles-i bankokat vették célba Gray bűnözői, a 2003-as, dörzsölt remake-ben, a fantasztikus Az olasz melóban pedig egy velencei rablással indul el a kaland, ami egész mesteri szintig fokozódik, mindezt elképesztő sztárgárdával! Most pedig itt van a Lift - Légi csibészek, amely a rablást egy teljesen új szintre emeli - egészen pontosan 40 000 láb magasra a levegőbe.

Hogy ez a szintugrás mire volt elég...? Maradjunk annyiban, hogy Az olasz meló igen magasra tette a mércét és F. Gary Gray azóta sem tudta megugrani a saját maga által felállított szintet.

Mit mond filmjeiről Gray?

"Az első két heist movie-m elkészítése óta a bűnügyi és bűnüldözési technológia jelentősen fejlődött" - mondja Gray a Tudumnak - "A korábbi, városi környezetben játszódó rablófilmjeimmel ellentétben ez a 40 000 láb magasan, egy hatalmas repülőgépen végrehajtott rablás a kihívások teljesen új világát vezeti be".

A film, és a nagy trükk utolsó részlete

A rablás utolsó szakasza egészen a film elejéhez kapcsolódik vissza. Mielőtt Cyrus csapatát beszervezték volna, hogy 500 millió dollárnyi aranyat lopjanak el Lars Jorgensentől (Jean Reno), egy teljesen más projektben voltak egy velencei művészeti aukción.

Ott a csapat azzal hozta zavarba az Interpol ügynökét, Abby Gladwellt (Gugu Mbatha-Raw), hogy valami látszólag lopásbiztos dolgot vett célba - a titokzatos digitális performanszművész, N8 (Jacob Batalon) kamerákkal tarkított NFT-kiállítását. Persze Cyrus számára nincs olyan, amit ne lehetne ellopni. Hamarosan elrabolják hát N8-et, és a kialakult zűrzavart arra használják fel, hogy eladják az NFT-jét, több tízmilliós profitot szerezve.

A film végén, mikor az aranyat szállító repülőgép lezuhan Jorgensen birtokán, a csapat terve látszólag kudarcba fullad. Jorgensen a szemük láttára végez ki egy másik terroristát, a titokzatos Leviatánt, majd a rendőrség kiérkezésekor önvédelemre hivatkozik a betolakodókkal szemben.

Ekkor azonban a csapat a technikai szakértője Mi-Sun (Yun Jee Kim) beprogramozza a menekülő repülőgépük alján lévő képernyőt, hogy az lejátssza a gyilkosságról készült videót, mindezt az N8 installációjából származó kamera segítségével.

Az először az N8, majd a Mi-Sun által használt fejlődő technológia az, ami miatt Gray mindig visszatér a zsánerhez. "Szeretem ezt a műfajt, mert lehetővé teszi, hogy a legmodernebb technológiával szabadjára engedjem a fantáziámat, inspirációt merítsek a különböző globális kultúrákból és tapasztalatokból, és folyamatosan lázban tart az új dolgok megismerésének szeretete" - mondta a Netflixnek. 

A nagy csavar

Minden jó rablás alapja a bűvészmutatvány: mindenki máshová figyel, miközben te meglépsz a valódi áruval. Cyrus és csapata számára ez még fontosabb, mivel ezen a bizonyos rabláson közvetlenül az Interpollal dolgoznak együtt. Gray úgy véli, hogy ez egy hatalmas lépés a nehézségekben a korábbi rablási sagáihoz képest.

"[Ez] volt a legfélelmetesebb rablás, amely nemcsak a helyi bűnüldöző szervekkel fonódott össze, hanem az Interpol és a nemzetközi katonai erők bevonásával több országban is" - mondja - "Ezzel szemben a Set It Off és az Olasz meló kizárólag a helyi bűnüldözésre koncentrált."

A film végi nagy csavarok Gray filmjeinek kulcselemei, melyekről így beszél:

"Azt javaslom, hogy fogadjuk meg a meglepetés erejét. Tartsuk a közönséget lázban váratlan fordulatokkal." 

Abby és Cyrus macska-egér viszonya

Gray számára a románc része a meglepetésről szóló műfaji szórakoztatásnak: "Olyan keverékre törekszünk, amely tükrözi az élet hullámvölgyeit" - mondta a páros kezdődő kapcsolatáról - "Végül is a szerelem az a ragasztó, ami összetartja az egészet, a rablás izgalmát és a feszültséget egy csipetnyi romantikával fonjuk össze egy olyan történethez, amely minden hangot eltalál." 

Nos, a kritikusokat nem győzte meg, de mivel ennyien megnézték már, a nézőknél valóban eltalálhatott valamit a trükközés mestere.

Ha van netflix előfizetésed, csak kattints a mafab adatlapon található Netfilx ikonra és már csekkolhatod is Kevin Hart legújabb kalandját. Ezúttal egy elég más karakterben, mint tőle megszokhattuk.

akció | krimi | vígjáték

Egy mestertolvajt és volt barátját ismerhetjük meg, akik összefognak, hogy aranyrudakat lopjanak 100 millió dollár értékben, amelyeket egy 777-es utasszállító járaton... több»