A közönség legújabb Netflix-kedvence a január végén bemutatott Orion és a sötétség, ami jelenleg a nézettségi listák első helyén áll!

Mögötte a 2022-es The Outfit és az idén debütáló, A pusztaság vadászai következnek a 2. és 3. helyen. Lássuk, mit mondtak a kritikusok Orion sztorijáról, miről szól a történet és milyen ismert színészek szólaltatják meg a karaktereket!

Az alkotógárda

A fantasy-kaland-vígjátékot a DreamWorks Animation készítette, a Mikros Animation animálta és a Netflix forgalmazza. A filmet Sean Charmatz rendezte (játékfilmes rendezői debütálásában), a forgatókönyvet Charlie Kaufman írta, Emma Yarlett azonos című gyermekkönyve alapján.

A filmben olyan színészek hangjait hallhatjuk, mint péládul Angela Bassett, Colin Hanks (mint a felnőtt Orion) vagy épp Carla Gugino (mint Orion édesanyja). A film zenéjét Robert Lydecker és Kevin Lax szerezték.

A sztori

A történet retrospektív mese Orionról, aki a történet idejében épp maga is apuka. Hogy megnyugtassa a sötétben félő kislányát, elmeséli neki saját, kalandos esetét a megelevenedett Sötétséggel.

De a látszólag normális külső mögött Orion egy átlagos kamasz, átlagon felüli mértékű szorongásokkal, akit teljesen felemészt a méhektől, a kutyáktól, az óceántól, a mobiltelefon hullámaitól, a gyilkos bohócoktól és még a szikláról való leeséstől való irracionális rettegés is. De az összes félelme közül attól fél a legjobban, amivel minden éjjel szembesül: a sötétségtől.

Egy éjszaka Oriont hirtelen áramszünet riasztja meg, és amikor kétségbeesetten a sötétséget okolja, hirtelen megjelenik előtte a legnagyobb félelmének szó szerinti megtestesítője, aki, miután megelégelte a fiú panaszkodását, felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit azzal, hogy megmutatja az éjszakai életet. Utazásuk során a Sötétség megismerteti Oriont a többi társával; az Alvással, az Álmatlansággal, a Csenddel, a Megmagyarázhatatlan zajokkal és az Álommal.

A többiek szidják Sötétséget, amiért magával hozta Oriont, mivel túl jól ismerik a kisfiút. Sötétségnek azonban sikerül meggyőznie őket, hogy engedjék be Oriont a vlágukba, hogy tanúja legyen a munkájuknak, amibe ők végül vonakodva beleegyeznek. 

Miközben utaznak, Sötétség megmutatja Orionnak, hogy mit csinálnak az egyes - fentebb említett - éjszakai entitások. Végül, kalandjaik során Orion összemelegszik Sötétséggel és barátokká kezdenek válni, a fiatal fiú pedig segít az éjszakai lényeknek a feladataikban.

Kritikák

A Rotten Tomatoes-on a 46 szakmai kritika 87 százalékosra, azaz igen pozitívra értékelte a filmet! A weboldalon a kritikusok konszenzusa így szól: "Egy szokatlanul ambiciózus animációs film, az Orion és a sötétség profitál Charlie Kaufman forgatókönyvéből, amely nem fél az egzisztenciális gondolatokkal való birkózástól."

Ha még nem láttad, de van Netflix előfizetésed, csak menj a film mafab adatlapjára, keresd meg a Netflix ikont, kattints és máris találkozhatsz a Dreamworks legújabb kedves hőseivel!

animáció | kaland | vígjáték

Orion egy fiatal fiú, aki fél a magasságtól, a háziállatoktól, és akit majdnem katatón állapotba hoz a legnagyobb veszély: a sötétség. A Sötétség elviszi Oriont egy... több»