Nem sűrűn fordult elő, hogy magyar film a Netflixre került, az pedig még ritkábban, hogy ekkora siker legyen, ilyen rövid idő alatt! A Semmelweis meghódította a magyar netflixet! A Top10-es filmek listáján itthon, a második A könnymester legendája, a harmadik pedig Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája.

Február 16.-ára, azaz a november 30-i bemutató után alig 3 hónappal, már több, mint 300 ezren látták a filmet a mozikban, ami hatalmas teljesítmény egy magyar filmtől manapság!

A bemutató óta eltelt 11 hétben 301 745 néző szavazott bizalmat az anyák megmentőjéről szóló - Koltai Lajos által rendezett - Semmelweisnek, ez alatt a 11 hét alatt a Semmelweis végig a 10 legnézettebb film között szerepelt a hazai toplistán és még a cikk írása idjén is a negyedik helyet foglalta épp el. 

A jelenlegi adatok szerint a film 720 433 816 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 336 619 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

A sztori

A láthatatlan gyilkos története 1847-ben, a forradalmat megelőző hangulatban kezdődik, a kort a reakció és a reformerek közötti küzdelem határozza meg… a bécsi szülészeti klinikán is. Az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is.

Ehhez muszáj hozzáfűznünk azokat a több helyen megjelent kritikákat, melyek felhívják a figyelmet - ennej a filmnek az esetében is - a történelmi pontatlanságokra. Kezdve Vecsei H. Miklós #szépfiúsemmelweisével és a szerelmi szállal, ami nettó kereskedelmi húzás. Szerencsére ezzel a filmmel azért nincsenek akkora bajok, mint a másik nemrégiben megjelent történelminek titulált sztorival, de azért, akit érdekel a valós Semmelweis-sztori, az ne ebből a filmből próbálja meg megismerni. Kiindulási alapnak mindenképp hasznos!

A fogadtatás

A mafab közössége által jelenleg 86 százalékosra (187 szavazat alapján) ítélt filmről egészen sok nézői vélemény érkezett és a film többségében 4 csillagos véleményeket kapott! Lássuk, mit mondtatok!

"Bár korántsem volt tökéletes, de egy átlagosan jó, nézhető film volt. Erénye , hogy Semmelweis Ignácra így újra felfigyel az utókor egy jó darabig, aki , habár életében rengeteg megaláztatás érte, sőt még a halálában is, nagyon-nagyon megérdemelte "Az anyák megmentője" nevet." - írta Kecskeméti Kinga, egy 4 csillagos kritikában. 

"Amit Semmelweis Ignác felfedezett, az valóban hatalmas teljesítmény a 19. században. Az erről az életmentő felfedezésről készült film számomra mégsem volt annyira kiemelkedő, mint az idén látott magyar filmek. Néhol a színészek eltúlzott játéka volt elidegenítő, mintha nem is egy filmet néznénk, hanem egy színházi darabot, ahol ez talán jobban működött volna. A játékfilm hossza talán egy kicsit elnyújtott volt számomra, de egyszer nézhető alkotás lett." - jegyzte meg 3 csillagot adva a filmnek Gábor390920 nevű tagunk.

Hol nézheted

A filmet a mafabos adatlapjáról indíthatod, amennyiben van élő Netflix előfizetésed! Csak görgess a "hol nézheted" fülre, kattints a Netflix ikonra és máris indulhat a lejátszás!

70 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»