2021.05.13   olvasottság: 1697x   szerző: GGS   hozzászólások: 0

A 2004-es Fűrész óriásit szólt. Ebben még nem a nyers brutalitásé volt a főszerep, hanem a nyomasztó atmoszféráé, így inkább volt thriller-krimi, mintsem horror. Ám sajnos a folytatások már nagyon más irányt vettek és amellett, hogy unos-untalan másolták az első rész ikonikus csattanóját, mindent az öncélú csonkolásra és kínzásra tettek fel. A sorozat 2010-re szép lassan össze is csuklott. 2017-ben volt egy próbálkozás a feltámasztására, ami közepesen sikerült. Most pedig teljesen rebootolnák az egész franchise-t.

A Spirál: Fűrész hagyatéka lényegében tényleg egy reboot, ami azt jelenti, hogy semmi köze nincs az előző nyolc filmhez azon kívül, hogy nagyjából ugyanazt a sztorit meséli el. Miszerint akad egy őrült sorozatgyilkos, aki a rendőrség állományából szedi áldozatait, de nem ő öli meg őket közvetlenül, hanem különféle öncsonkításra kényszerítő csapdákba helyezi őket. A filmben három nyomozó próbál a gyilkos nyomára bukkanni.

A Spirál: Fűrész hagyatéka holnap debütál a tengerentúli mozikban, de az első kritikák már most napvilágot láttak. Ezek pedig elég vegyes képet festenek róla. Sok olyan véleményt lehet olvasni, amelyek szerint a film nem mutat fel többet a már jól ismert klisék újbóli elsütésénél. Ennek fényében nem alkalmas a franchise feltámasztására sem.

Van olyan vélemény is, amely szerint önmagában nézve egy kegyetlen és véres horror, ami pontosan azt fogja nyújtani, amit a franchise rajongói várnak tőle, szóval ilyen téren nem okoz csalódást. Megint mások szerint az egészet csak a stáb elhivatottsága viszi el a hátán, mivel az egészen nagyon érződik, hogy komolyan vették a projektet.

Sőt, olyan véleményt is lehet olvasni, amely a film színesbőrű nyomozóit párhuzamba állítja a napjainkban Amerikában központi témát szolgáltató rendőri brutalitás témájával.