Világsztárokkal tűzdelt magyar koprodukció a világsiker küszöbén

Az Isabelle HuppertLambert WilsonJason Isaacs és Lesley Manville főszereplésével és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mrs Harris Goes to Paris című mozifilm világforgalmazója a Focus Features lett. A Hero Squared koprodukciójában készült angol-magyar alkotás magyarországi gyártásában mintegy 170 hazai szakember vett részt és most már garantált, hogy világszerte láthatja a közönség.

Az 1950-es évek Londonjában és Párizsában játszódó film, mely Paul Gallico bestsellerének legújabb adaptációja, egy londoni takarítónő története, aki beleszeret a Dior-ház egyik ruhájába, majd életét felforgatva Párizsba utazik, hogy megvegye az exkluzív ruhakölteményt. A divat fővárosban új barátokra lel, és bájával örökre megváltoztatja az addig kizárólag a gazdagoknak és híreseknek fenntartott párizsi divatvilágot.

A mintegy 4 milliárd forintos költségvetéssel készült nagyszabású mozifilmet 40 napig forgatták hazánkban múlt év végén. A budapesti forgatás különlegessége volt, hogy két világszerte ismert színésznő, Lesley Manville (A korona, Demóna, Fantomszál, Vera Drake) és Isabelle Huppert (Elle, 8 nő, A zongoratanárnő) először forgatott együtt. Isabelle Huppert a Dior-ház vezetőjét, Madame Colbert-t alakítja.

Műteremben építették fel egyebek mellett a Dior-szalon belsőjét, a lépcsőházat és varrodát, de forgattak a Kincsem parkban, az Andrássy úton és az Opera környékén is. A szívmelengető, bájos komédia rendezője és társforgatókönyvírója az amerikai születésű Anthony Fabian (Erősebb a szavaknál), aki anyai ágon magyar származású és nemrég lett magyar állampolgár.

„Elsődleges célunk a járványhelyzetben, hogy a filmiparban dolgozó mintegy 20 ezer hazai szakember számára folyamatos munkalehetőséget biztosítsunk, ezért tavaly a Nemzeti Filmintézet a magyar gyártású alkotások mellett több magyar részvétellel készülő nemzetközi koprodukció gyártását is támogatta. A világsztárokkal forgatott Mrs. Harris Goes to Paris mellett bolgár, cseh, horvát, macedón, marokkói, norvég, román, szlovák, svájci és vietnámi együttműködéssel készülnek mozifilmek az NFI támogatásával. A jó hírű magyar szakemberek korábban leginkább a nagy tengerentúli produkciók technikai hátterét biztosították. Ennél sokkal többrétűbb lehetőségeket kínálnak a koprodukciók, ahol kreatív pozíciókat tölthetnek be filmeseink.” – összegezte Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A nemzetközi filmforgalmazás nagyágyúja, a Focus Features a Deadline filmes magazin értesülése szerint „nyolc számjegyű” megállapodást kötött a Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével készült filmre.