Weinstein megúszta, peren kívül kifizette az őt vádoló nőket

Közel két évvel azután, hogy a New York Times az elsők között számolt be arról, hogy Hollywood egyik legbefolyásosabb producere, Harvey Weinstein számos alkalommal követett el szexuális zaklatást és erőszakot a filmszakma női szereplőivel szemben, az ügy a végéhez látszik közeledni.

Weinsteinnel szemben közel 30 áldozat tett feljelentést, a hatalmas botrány óriási felháborodást keltett szerte a világon, majd lényegében gyújtópontjává vált annak a mozgalomnak, amely a nőkkel szemben elkövetett erőszakra kívánja felhívni a figyelmet.

A Weinstein Company azóta a csőd szélén táncol, maga a producer pedig szinte teljesen belerokkant anyagilag az ügybe. Az ellene indított eljárás során számos hollywoodi világsztár felszólat, most pedig úgy tűnik, hogy az áldozatokat peren kívül fizette ki Weinstein.

Az összeg közel 47 millió dollárra rúg, amelyből 25 millió dollárt az áldozatok kártérítésére fordítanak, a fennmaradó összeget pedig a hasonló támadást ért áldozatok megsegítésére szolgáló alapítvány létrehozására használnak fel.

„Nem hiszem, hogy ennél jobb megállapodást lehetett volna kötni” – nyilatkozta Sandeep Rehal ügyvédje. A döntés azonban nem végleges, így azt sem maga Weinstein képviselője, sem az áldozatokat képviselő ügyvéd nem kívánta részletekbe menően kommentálni a jelenlegi helyzetet.