Közösség

Vélemény:

76 Menedék

(2017)

Menedék

MMcFly2015   2018.01.10 00:48
0

A film témája rögtön megfogott, hiszen a holokausztot ilyen közegben és szemszögből ritkán dolgozzák fel. Bár a műfajon belül nem kiemelkedő alkotás, egyszer mindenképp érdemes megnézni, már csak azért is, hogy megismerjük a Zabinski házaspár hőstetteiről szóló igaz történetet. Eddig csak olvastam róluk, de a részleteket nem ismertem, így ebből a szempontból újdonságot nyújtott. A vizuális megvalósítás lenyűgöző, főleg az első órában, amikor az állatkert még életben van – HD minőségben nézve különösen szépen kidolgozott a film képi világa. A karakterek terén viszont éreztem némi hiányosságot. Jessica Chastain alakítása számomra üres maradt – hiába volt Antonina Zabinska a valóságban hősies személyiség, a vásznon nem tudtam vele igazán szimpatizálni. Ebben a szinkronhangja is közrejátszhatott. Ezzel szemben Daniel Brühl ismét kellemes meglepetést okozott. Az ő karaktere, bár egy Hitler eszméihez hű SS-tisztet alakít, árnyaltabb lett, és emberi oldala is megvillant a jelenetek során. A lezárás inkább hatott hollywoodi giccsnek, mint egy igaz történethez méltó, megható befejezésnek, de a téma súlyosságát tekintve ezt el lehet nézni. Összességében csak egy lett a sok holokauszt-drámák közül – hozza a háborús filmekből megszokott kötelező momentumokat –, de úgy érzem, a Zabinski házaspár tettei többet érdemeltek volna. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy megnéztem.