2019.01.28 10:47 Márton Olvasottság: 160x
0

A közepes mércéjével

Nagyon régen szerettem ezt a filmet, most hogy újranéztem azért voltak azért gondjaim vele! Az 1999-ben készített The Haunting, nálunk a "csodás" magyar fordítás alapján csupán Az átok címen bemutatott film, eredetileg egy feldolgozás, méghozzá az 1963-ban megjelent A ház hideg szíve című klasszikusnak nevezhető gótikus kísértetkastélyos filmnek! Érdekes hogy a filmmel kapcsolatban sokan felróják az a fordítási hibát, hogy nálunk két film is megjelent ezen a címen, pedig valójában nem két filmről van szó hanem háromról, csak az egyik film jóval kevésbé ismert, hisz nem jelent meg Magyarországon dvd-n, ez volna az 1987-es The Curse (avagy Az átok) és ha már megemlítettem az első e címen ismert filmet, akkor a másik film pedig a 2004-es Átok lenne, ami a japán The Grudge (az eredeti változatokat még talán A harag címen érkeztek meg hozzánk, az amerikai remakek, pedig már Átok címen)! Tehát ha valakivel erről a filmről beszélek, mindig megszoktam kérdezni, hogy kik is szerepelnek benne, mert jelen filmünknek a szereposztása egy horrorfilmhez képest eléggé impozáns volt!

Maga a film amolyan "színtelen-szagtalanná" vált számomra az elmúlt évek során, pedig amiből merít a film, az igenis egy nagyon jó alkotás volt (A ház hideg szíve)! Sajnos viszont ennek a filmnek, a két legértékelhetőbb tulajdonsága, a helyszín választása és a pazar színészi gárda volt! A helyszín, miszerint egy hatalmas ódon kastélyban játszódik a film játékidejének a 90%-ka, már adhatott volna egy feszült és félelmetes hangulatot, hisz elég kevés film készült az idő tájt egy klasszikusnak mondható kísértetkastélyban (talán csak a szintén 1999-ben megjelent Ház a kísértet-hegyen volt ilyen)! Viszont a készítők nem tudtak mit kezdeni a helyszín adta lehetőséggel, hisz jelen filmünk se nem lett félelmetes, se pedig feszült! Viszont kimondottan hosszú és unalmas lett a végeredmény! Ezen még a jól összeválogatott színészi gárda sem tudott sokat segíteni, hisz a karaktereik nem voltak elég érdekesek, vagy egyediek! Mindezt elsősorban a film forgatókönyvírójának "köszönhetjük" (David Self), hogy sem karakterek, sem történetileg, nem tudta a nézőjének a figyelmét teljes mértékben lekötni!

A közepes mércéjével

A másik problémám a filmmel, a speciális effektek voltak! A maga idejében elképesztően jól néztek ki, mára már persze kicsit kezdetlegesekké váltak a trükkök, ami még nem is lenne nagy probléma, hisz egy 20 évvel ezelőtti filmről beszélünk, sokkal inkább az, hogy túl sok van benne! Én úgy gondolom, hogy ezt a filmet valahogy a színészekkel és a rengeteg számítógépes trükkel próbálták anno eladni nekünk, ami nem lett volna gond, ha tényleg egy horrorfilmet kapunk, nem pedig egy afféle misztikus-thriller-drámát ami a tévében simán lemehet egy 12-es karikával, a napszak bármely idején! Sajnos a film rendezője sem volt kimondottan telitalálat (Jan de Bont), igaz kedvelem tőle a Féktelenül című akciófilmet, de maga a horrorhoz mint műfajilag nem sokat ért, az akciófilmekhez viszont maximálisan! Ez viszont érezhető a filmen, hisz azért próbálta a történetet akciójelenetekkel teli tömni, főleg a játékidő második felétől! Számomra viszont ez kimondottan nem passzolt sem a történethez, sem a helyszínhez!

Tehát elmondható a filmről, hogy szinte minden téren közepesen teljesített és messze-messze elmaradt az alapjául vett alapanyagtól!

60 Az átok  (1999)

fantasy | horror | misztikus | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A Hill House hosszú évtizedek óta kísértetjárta hely, több szörnyû haláleset is történt ódon falai között. Dr. John Markway, a parapszichológia professzora vállalja, hogy... több»

0