Közösség

Vélemény:

75 Meztelen diplomata

(1963)

Ultramarine kék (festék), szép ajándék de ilyet már ettem.

Piczil Zsolt   2026.05.07 11:16
0

Rejtő Jenő humorát nem lehet élőszereplős filmre adaptálni, itt sem sikerült. Hatalmas mínuszpont az is, hogy ebben a Rejtő-regényben nincs szélsőséges absztrakció; az akció groteszk, de reálisan kivitelezhető. Például nincs olyan jelenet, hogy a matróz egy bámulatos horogütés következtében elhagyja a helyiséget, valamint a fogsorát és felső ruházatát, viszont magával ragadja a bárzongorát, és az ablakkeretet átszakítva repül ki az utca porába. Tehát a Vesztegzár a Grand Hotelben regény tökéletesen pontos filmes átirat lehetett volna. Krencsey Marianne külsőre 10/10 (még ma is elpirulok, ha a mezítelen combjaira pillantok, mert lehet, kérem, bőven). Hanem amikor megszólal! Sztáp (mondja)! Maud (a regénybeli karaktere) nem volt ennyire sziszegő abban a jelenetben. Ugyanígy melléfogás a parókának kinéző hidrogénezett, felnyírt fiús frizurája. Biztos azért, hogy Márkus László kellemesebben játsszon mellette. Márkus (is) jó színész, de mint mindegyik kortársa, iszonyúan modoros. Külsőre én amúgy is Gábor Miklóst választottam volna, mert néhány Korcsmáros Pál (Rejtő képregényben) mintha az ő arcát használta volna fel. Egyébként is, ahogy utaltam rá, más médiumban lehetséges a jó interpretáció (animációs film vagy képregény).