Közösség

Vélemény:

80 A legsötétebb óra

(2017)

A legsötétebb óra

MidoD7   2018.05.04 18:13
0

Nem vagyok nagy híve a történelemnek de valamiért felkeltette a figyelmemet ez a darab. Főként az a mondat fogott meg amikor Churchill azt mondja, hogy: “Nem egyezkedhetsz egy tigrissel, hogy ha a szájában van a fejed”. Annyira hitelesen játszotta a karakterét Oldman, hogy olyan volt mintha nem filmet hanem élő felvételt néznék róla. Ezt a filmet szeretni vagy utálni lehet, köztes állapot szerintem nincs. Ennek pont az volt a lényege, hogy bemutassa milyen súly nehezedett Churchill vállára és, hogy neki sem volt egyszerű meghozni azokat a döntéseket amit végül megtett. Nagyon emberi oldalát láthatjuk hősünknek, főként amikor a köznép közé keveredik és az ő véleményüket kéri. Amennyiben ez a valóságban is megtörtént úgy emelt fővel adózok előtte. Hisz itt ez volt az a pillanat amivel megpróbálták szemléltetni, hogy Churchill első szempontja az volt, hogy mit akar a nép és nem pedig a vezetőség. A komor és nehéz hangulat ellenére is belevittek némi humort amin érezhető, hogy nem felhőtlen poénkodás mint inkább kínunkban való tréfálkozás. A mellékszereplők közül nem sokan emelkedtek ki aki mégis az talán Lily James volt Elizabeth szerepében. Túl sok fényt természetesen ő sem kapott de legalább érezhettük, hogy milyen egy katona hozzátartozójának a nézőpontja háborús helyzetben. Nekem kifejezetten tetszett még Churchill felesége is aki még kevesebb jelenethez jutott de olyankor tökéletes társa volt férjének akit végig támogat és segít amiben csak tud. A film összességében hatásos volt, drámai és feszültséggel teli. Nagyon tetszett és történelem rajongóknak ez kötelező darab.