Közösség

Vélemény:

74 Pillangó

(2017)

Látványos kivitelű megfilmesítése a regénynek (80%)

Dr Langdon   2025.11.08 11:14
2

Henri Charriére 1931 és 1945 között, azaz 14 éven keresztül volt börtönben, nem is akárhol: Franciaország dél-amerikai büntetőtelepén, mely akkoriban az egyik legkegyetlenebb volt (mint napjainkban a Fekete Delfin). Végül megszökött, és szabad emberként élte le az életét, egy-két alkalommal Franciaországba is visszatérve (de venezuelai állampolgárként). Életéről, börtönéveiről és szökéséről egy életrajzi regényben írt, mely világsiker lett. Én még gyerekként olvastam először, de láttam többször is az első megfilmesítését Steve McQueen főszereplésével. A könyv és a film címe is Pillangó, mert a mellkasán lévő tetoválás miatt így hívták rabtársai. A 2017-es megfilmesítés jobban eltér a regénytől, mint az 1973-as első feldolgozás; sajnos sok helyen mondhatni meghamisítva Charriére visszaemlékezéseit. Ettől, ha eltekintünk, látványos és szórakoztató a film. Nekem voltaképp bejött Michael Noer rendezése és Charlie Hunnam alakítása is a főszerepben. A 2017-es Pillangó legfőbb erőssége az akciófilmes, pörgős és látványos kivitel. Értékelésem így 4 csillag.