Közösség

Vélemény:

NA A vulkán, ami megváltoztatta a világot

A vulkán, ami megváltoztatta a világot

Filmbarbár   2021.04.22 22:18
0

A téma érdekes, a megvalósítás szerintem nem annyira. Még annak ellenére is izgatott a film mondanivalója, hogy már jó pár éve egy egyetemi előadáson hallhattam arról, hogy a Tambora-vulkán kitörése okozta pl. a Magyarországon is érezhető lehűlést, rossz termést stb. az 1810-es, 20-as évek fordulóján. Az egyik problémám a hasonló jellegű filmekkel, hogy gyakorlatilag jóval többet foglalkoznak a jelenkori tudósokkal, az ő módszereikkel, mint magával az általuk vizsgált eseményekkel vagy dolgokkal. Néha az az érzésem, hogy a kutatási téma csak "körítés", és valójában a jelenkori vizsgálatokra, valamint az azokat végző személyek bemutatására összpontosítanak az alkotók. És ezzel nem a modern kori tudósokat vagy a munkájukat szeretném semmibe venni, sőt, csak éppen a magam részéről máshová helyezném a súlypontokat a cselekményben. Egy másik dolog, ami nem tetszett, az a nyafogásaim visszatérő tárgya: a dramatizált jelenetek. Sajnos itt is alkalmazták ezt a módszert, holott ez nem sokat tett hozzá a lényeghez, legfeljebb csak a szenzációra, látványosságra éhes nagyközönség igényeit próbálták ezzel valamelyest kielégíteni. Ami a lényeg: én inkább olvasnék a témában, valószínűleg többet megtudnék arról, mint az ilyen lagymatag filmekből.