Közösség

Vélemény:

 

78 A terrorista

(1998)

A terrorista

 
e-batta   2016.09.09 14:12
0

1991 május 21.-én India Tamil Nadu államában, a Madras város közeli Sriperumbudurban egy Sri Lankai tamil szeparatista a testére erősített bomba felrobbantásával megölte Rajiv Gandhit, India volt miniszterelnökét, Indira Gandhi fiát.
A film ezt az eseményt veszi alapul, de a történet fikció. A merénylő például férfi volt, míg a filmben egy elkötelezett és harcrakész tamil lány, Malli áll a középpontban. Kiválasztottságának tudatában készül az eseményre, nem két hanem négy napig, és nem a dzsungelben, hanem egy öreg gazdálkodó házában, aki abban a hitben van, hogy a lány mezőgazdasági tanulmányokat folytatni jött ide.
Ez alatt a négy nap alatt azonban Malli életében olyan változások történnek, melyek alapjaiban rengetik meg világnézetét. A múlt következményeinek csapdájában vergődve fel tudja-e áldozni a jövőjét?
A kamaradarab leginkább Ayesha Dharker játékára épít, de ő beszél a legkevesebbet. A legtöbb dialóg az öreg, fecsegő gazdának jutott, Vasu (Parmeshwaran) viszont olyan bölcsességeket mond, amelyek komolyan elgondolkodtattak.
A legszebb mondatot viszont a lány mondta, szerelmének a dzsungelben: "Ha a valóságot úgy látnám, mint egy álom, akkor minden álom valóság lenne."
Akit zavar a nagyon közeli (premier plan) felvételek sokasága, az inkább ne nézze meg. Vér elvétve látható, gyilkosság meg csak a szemtanúk rémült szemeiben.