2018.07.24 09:44 Filmdoki Olvasottság: 117x
2

Alighanem az egyik legjobb Batman film

Bevallom férfiasan, egyetlen Batman képregényt sem olvastam még. Kölyökként viszont imádtam az animációs sorozatot, sőt volt egy Batman figurám is. Menő volt, izgalmas és akció dús, tehát meg volt benne minden, amivel egy gyereket le lehet kötni. Aztán teltek az évek, tudtam hogy van Batman, de a filmeket nem néztem meg. Gimibe viszont valami úton-módon elhatároztam, hogy én bizisten megnézem a Batman antológiát.

Neki is fogtam, és amit láttam, na az lenyűgözött. Na jó, nem egy Keresztapa szintű mestermű a Batman, viszont saját kategóriáján belül az egyik legjobb, ha nem a legjobb. Tim Burton filmje kellően elborult, sötét, akció dús és humoros. Ezek között tökéletesen egyensúlyozik a rendező, és nincs az, hogy tök komolyan venné magát al'la Nolan-féle Sötét lovag trilógia.

Alighanem az egyik legjobb Batman film

Sokan általában az egyik legnagyobb hibájának azt róják fel, hogy Batman a háttérbe szorul és Nicholson Jokere viszi el a show-t. Valahogy engem ez nem zavart, sokkal inkább rásegített arra, hogy Batman megmaradjon egy titokzatos éjszakai igazságosztónak. Nicholson egyébként tényleg brillírozik, minden megmozdulása aranyat ér. Egyébként le a kalappal előtte, ugyanis a smink, amivel elmaszkírozták irritálta a bőrét, de ő mégis végigcsinálta a filmet. Jokeren egyébként rengeteget dob Sinkó László frenetikus szinkronja, aki apait-anyait beleadva mutatta meg, hogy mire képes a magyar szinkronszakma. Egyébként az egész film szinkronja kiváló lett, rengeteg neves szinkronszínészt felvonultatva. A fordítás is parádés, megannyi zseniális szöveggel. Mondjuk az a mai nézőnek kicsit vicces, hogy Batmant lefordították Denevérembernek, de egye-fene, ’90-es évek eleje, megbocsájtható.

Sok kritika érte Keatont is, anno az újságok rendesen szapulták, hogy egy vígjátékairól híres színészt hogy lehet Batman-ként eladni. Burton megmutatta: el lehet. A rendező egyébként a tekintete miatt kérte fel Keatont a szerepre, mert szerinte az nagyon fontos volt, főként amiatt, hogy szuperhősként maszk takarja az arcát, így a tekintete kell, hogy árulkodó legyen. Keaton szerintem remekül megoldotta a feladatot, Batmanként legalábbis szerintem kiváló. Az általa életre keltett Bruce Wayne viszont lehet tényleg kicsit sótlannak tűnhet, bár a Vicky Vale lakásán nyújtott alakítása szerintem zseniális. A hölgyeményt egyébként Kim Basinger kelti életre, aki nagyon jól illett Keatonhoz.

A film viszont szerintem nem lenne az, ami a látványa nélkül. Fú, hát ez a Gotham. A gótikus, égig nyúló épületek, a szmogos, koszos utcák, a szobrok. De a belső terek is, mind-mind gyönyörűek. Kiváló ötlet, hogy keverték a ’30-as évek stílusát a ’80-s évekével, így egy nagyon sajátos hangulata van az egész filmnek. Ott vannak még Batman kütyüi is. A ruhája marha jól néz ki, bár szerintem a következő részben sikerült a legjobban. Az viszont sajnálatos, hogy a plakáton és a főcímben is szereplő logó helyett egy másikat tettek a mellkasára. Miért? Teljesen túl van cifrázva az a denevér, és messze nem annyira badass, mint ami a plakáton van. De ha már badass, a járgánya az nagyon az. Ilyen az a kocsi, amivel egy szuperhős elpicsázza a rosszfiúkat. Az egyébként nagy poén, hogy azért csúszik előre a teteje beszálláskor, mert a készítők későn vették észre, hogy nem terveztek rá ajtót. Sebaj, így sokkal jobban néz ki. Egyébként az is poén, hogy túl alacsony volt a belső tér, így Keaton nem tudott beülni a jelmezében a kocsiba, szóval kellett egy új maszk, kisebb denevérfülekkel :D

A végére még hadd dicsérjem meg Danny Elfman zenéjét is. Mindenki Zimmer Batman zenéjét isteníti, mikor Elfman szerintem milliószor jobb tételt komponált a bőregérnek. A főcím ikonikus, a Decent into mystery hátborzongatóan gyönyörű, a Charge of the Batmobile remek akciózene, míg a Finale-ből árad a hősiesség. A Batman-en persze azért már látszik az idő vasfoga. Néhol kicsit bugyuta, a poénok olykor erőltetettek lehetnek, és a tempója sokak számára már igencsak lassú lehet, számomra viszont egy nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtó film, és nem mellesleg számomra Ez a képregényfilm.

akció | kaland | szatíra

Bruce Wayne kettős életet él. Nappal egy milliomos playboy szerepét játssza, éjszaka pedig a bűntől szennyezett Gotham igazságosztó lovagja. A Denevérember kilétére mindenki... több»

2