Közösség

Vélemény:

90 A tégla

(2006)

Scorsese egyik legjobbja

Creative Cave   2026.07.30 20:34
1

Martin Scorsese nagyon jó hírű és megbecsült rendezőnek számít az Egyesült Államokban, a Tégla című 2006-os drámája pedig szinte mindenhol a népszerűségi listák első negyedében szerepel. Mégsem tudtam megnézni annak idején, amikor megjelent, csak sok-sok évnyi késéssel, néhány évvel ezelőtt. A film nem tökéletes, viszont bepillantást enged a rendőrség és a szervezett alvilág küzdelmeibe. Az egyik főhőse Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), zűrös múltú és főleg zűrös felmenőkkel rendelkező pasas, akit a rendőrség szervez be egy maffiasejtbe, a másik pedig Colin Sullivan (Matt Damon), jó képességű, de a maffiának dolgozó alak. Egyikük Frank Costello ír bandájába épül be, másikuk a rendőrségre. Közben mindketten megszeretik a csinos rendőrségi pszichiátert, Madolynt is (Vera Farmiga). Mindketten szembenéznek a mindennapok kockázataival, ám Billy húzza a rövidebbet végül. Sajnálatos, hogy a szereplők nagy részét kiiktatja a script, és nekem a zárás sem annyira tetszett. A két vetélytárs közül engem Leonardo DiCaprio alakítása fogott meg jobban, Jack Nicholson inkább idegesítően formálja meg Frank Costellót. De összességében nagyon jó film, ezt el kell ismerni.