2023.01.13 19:00 Artemisia Olvasottság: 473x
3

A tökéletes bűntény

Edgar Allan Poe kétségkívül a gótikus irodalom koronázatlan királya. Misztikus horrortörténetei mellett a krimi műfajában is maradandót alkotott, hiszen őt tartják a detektívtörténetek atyjának is. Hátborzongató történetei máig éreztetik hatásukat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy jószerével az összes fontosabb művéből készültek már adaptációk az évek során, emellett pedig számtalan pastiche jellegű műben is felbukkant az író-költő alakja. Így volt ez Louis Bayard 2003-ban megjelent regényében, az Azok a Halványkék szemekben is. Bár regény története nem Poe-tól származik, a cselekmény helyét és idejét valós alapokra helyezi: 1830 telén Edgar Allan Poe valóban a West Point-i katonai akadémia kadétja volt, noha a regénybeli halálesetek nem történetek meg.

A Netflix pedig filmre adaptálta Bayard regényét Christian Bale főszereplésével, és meglepő igényességgel. Már a kezdő képkockák sikeresen megragadják Poe műveinek stílusát. A sötét tónusok, a fakó-bús színek, a fagyos-havas, zord tél, a kopár erdőség nagyon markáns gótikus atmoszférát teremtenek, amit csak tovább fokoznak a vérfagyasztó gyilkosságok, az okkultista szertartások és a fojtogató hangulat, a tudat, hogy a gyilkos bármikor újra lecsaphat.

A tökéletes bűntény

A cselekmény ráérősen halad előre, lassan gyűrűzik tovább és tovább a rejtély, de mindig éppen időben történik valami, ami előrébb lendíti, így sosem fullad unalomba és üresjáratokról sem igen lehet beszélni, noha egy kb.15 perccel feszesebb vágás még nem csorbított volna rajta. Az atmoszféra, a képi világ, a korhű díszletek és jelmezek azonban kárpótol mindenért, így ezt a 15 percnyi toldalékot sem igazán lehet felróni a direktori széket elfoglaló Scott Cooper-nek.

Egy érdekfeszítő nyomozást láthatunk, Christian Bale zseniális Landor nyomozója lépésről lépésre rakja össze a kirakós darabjait Harry Melling Edgar Allan Poe-jának segítségével. Az ügy lassan, mozaikként összeáll, azonban amikor azt hisszük, hogy mindent értünk, akkor egy teljesen váratlan, óriási csavarral borul az egész, hogy rájöjjünk: a nyomozás során végig tökéletesen lóvá lettünk téve. A film igazi ereje, a történet különlegessége ebben a csavarban rejlik. A másik erőssége pedig a karakterábrázolás.

Christian Bale köztudottan egy átváltozó-művész, a cinikus és pallérozatlan Landor nyomozó karakterét pedig mintha ráöntötték volna. Az epilógusban kicsit megszaladt a szentimentalizmus vele kapcsolatban, de összességében újabb fantasztikus alakítást láthatunk tőle. A másik parádés alakítás Harry Melling nevéhez köthető. Az Edgar Allan Poe-alakítása pontosan olyan, amilyennek a fiatal költőt elképzelnénk.

A Halványkék szemek mindezek mellett is inkább mondható réteg-, mint közönségfilmnek. Aki egy Tőrbe ejtve-féle, szórakoztató krimire számít az csalódni fog benne, mert ez egy depresszív, sötét históriába csomagolt, groteszk dráma, mely a bűn természetéről és a bosszúszomjról mesél. A tökéletes bűntényt festi le, és felvillantja, hogy ez talán a tökéletes igazságszolgáltatás is. A feloldozás azonban homályban marad, ami rengeteg gondolkodni valót hagy maga után a bűn mivoltáról, egyben szép főhajtás Poe művei előtt.

horror | krimi | misztikus | thriller

Egy veterán nyomozó egy rejtélyes gyilkos nyomába ered fiatal társával, akit évekkel később Edgar Allan Poe néven ismer majd meg a világ.

3