Közösség

Vélemény:

39 Bűnösök

(2025)

Bűnösök

Kittikee   2025.06.04 10:55
2

Jómagam kivártam a szinkronos változatot, mert mostanság a feliratok a borzalmas kategóriába sorolhatóak, nem beszélve a filmcímek magyar fordításáról, amiknek nagyon sokszor köze sincs az egészhez. Szóval... örültem, hogy legalább itt stimmelt a tényleges címfordítás.
Szegről-végről itt-ott olvastam már kritikákat, és 90%-ban az Alkonyattól pirkadatig filmet látják benne a nézők. Na igen... van benne csekély ráció, mégpedig annyiban, hogy a gonosz vámpírok eljövetelekor ki kell várni a napkeltét, és addig szó szerint csapdában vannak az emberek, és igyekeznek túlélni addig.
De az enyhén szólva is krimi-vígjáték volt, ez pedig igencsak drámai szálakat boncolgatott, pár poénos megnyilvánulással megspékelve. Zene ott is, itt is van, de ebben az alkotásban 100%-os elejétől a végéig. Igazából akármivel helyettesíthető lett volna maga a "gonosz", de itt vámpírokat vetettek be, hogy a drámaiság horrorba csapjon át, és legyen szaftos, véres.
Sokan kikapcsolták (kommentek, vélemények tudatában), mert hogy unalmas. Igazából ezt a kort, témát, zenei műfajt "kedvelni" ildomos, mert ha nem, akkor konkrétan engem se szegezett volna képernyő elé. De mivel a 30-as évek Amerikája, és legfőképp a blues zene kedvelője vagyok, így nem is volt kérdéses, hogy megnézem.
Bevallom, az ír zene és tánc az, amitől a falra mászom, de kibekkeltem azt a pár percet, amennyit belezsúfoltak, mert így volt kerek a mondanivalója a filmnek. Ez a film korhűen mutatja be a kitaszítottak, kirekesztettek, el nem fogadott népek megjelenését a rasszista városkában (feketék, kínaiak, írek). Szerintem ezt még lehetne tovább taglalni, elemezni, de felesleges...
Aki akarja, nézze meg (és csak egy jó tanács: sose állj fel egy film végénél se, mert nagy divat lett a stáblistába rejtett vég, avagy folytatás), de csakis azok, akik kedvelik e korszakot, mert a betétdalok itt briliánsak, a korhű táj, látványvilág magával ragadó, a színészek játéka pedig teljesen rendben volt! A horror rész kicsit túl véres volt nekem, és néhol vicces is, de legyen ennyi negatívum, amit a filmre "vetek"!