Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
89

Aranyláz (1925)

The Gold Rush
Filmadatlap
 
18
Szereplők
7
Vélemények
12
Képek
1
Videók
Aranyláz
 
Timon   2019. 09. 11.

legújabb vélemény

Chaplin-klasszikus

Chaplin-rajongóként ez a film tetszett,de nem csak ezért. Amikor készült (1925) az akkori amerikai életmód,hangulat,társadalmi közkép,ehhez jól is passzolt a zene-jó,hiteles nosztalgikus légkört alakított ki,és én kortól függetlenül vevő vagyok szinte minden filmre. A kunyhós rész volt az egyik leghatásosabb az eleje felé/után valamivel. Valamint a színészi játék-igazából csak dícsérni tudom. Egyébként az egész filmet. 10/10

 
erare   2015. 02. 20.

Chaplin minden poénja mögött igazságmorzsák lapulnak. Nagyon szeretem a filmjeit. Lénye megtölti a filmet; nincs is szükség hangra, beszédre - a képkockák tisztán és érthetően mesélnek.


 
Berto49   2017. 11. 09.

A gyűjteményemet rendezgetve kaptam kedvet ennek az örökbecsű filmnek az újranézésére. Szerencsére az 1925-ös változat Chaplin által „felújított” 1942-es változata van meg a halhatatlan Charlie zenei válogatásával és hangalámondásával. Hozzá kell tenni, hogy hihetetlenül restaurált, tiszta, tű éles képe van, mintha mostanában forgatták volna. Nagyszerű burleszk, felejthetetlen gag-sorozat. ahogy például csirkének nézi az éhező aranyásó társa, a cipőfűzőt spagettiként villára csavaró mozdulatsor, a meredély szélén billegő kalyiba, vagy az övnek használt kutyapóráz, amint tánc közben vonszolja magával a szerencsétlen kutyát. Kész csoda, hogy ennyi ötletet bele tudott zsúfolni egy 77 perces filmbe. A sokszor emlegetett lakatlan szigetre ezt a filmet feltétlenül magammal vinném!

 
N.Béla   2016. 07. 25.

Egész jóra sikerült ez a Charlie Chaplin film. Érdekes történetet, múltat mutat be. Ez adja csupán a varázsát. Érdekes ilyen filmet látni. Eddig hasonlót sem igen láttam. Vicces, humoros és ennél több nem kellhet egy szórakozni vágyó embernek. Mindig klasszikus marad Chaplin miatt.

 
Bog1   2016. 07. 20.

Nagyon ajánlom mindenkinek mert nagyon jó izgalmas cselekménye igazságon alapuló ami nagyon fontos és egyszerűen Chaplin nak az a humora ami a mai világból egyszerűen hiányzik mai filmgyártásban

 
Igob1   2016. 07. 24.

Eredeti klasszikusnak mondható mozgófilm. Kicsit kezdetleges a stílusa, minősége, grafikája de ettől még nagyon eredeti a film története miatt. Chaplin filmjei mindig érdekes világokat tár a néző szeme elé és ez most sem volt másként. Nagy alkotás.

 
Tüneményes   2015. 02. 22.

Második találkozásom volt Chaplinnel és a néma filmek korszakának nagy alkotása igazán tetszett. Az alaszkai aranyláz megmutatja az akkori kor szegényeinek lázálmát. Humora már ebben a filmben is megmutatkozik és a mai napig visszatérő képek amikor a kiéhezett Chaplin a bakancsának szögeit szopogatja mint ha csontok lennének.

Charles Chaplin
Charles Chaplin
Mack Swain
Charles Chaplin
Mack Swain
Charles Chaplin

A film összbevétele 5 450 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az úgynevezett "Brüsszeli tizenkettő" filmes listán a második helyen szerepel, csak az ugyanabban az évben készített "Patyomkin páncélos" előzi meg.

(Berto49)
 

1927-ben a Kinema Junpo Awards-on díjat nyert, mint legjobb idegen nyelvű film – Charles Chaplin.

(Bogi87)
 

A film 1942-ben újravágott változatát egy évvel később két kategóriában is Oscar-díjra jelöltél: legjobb filmzene és a legjobb hang.

(Bogi87)
 

A film egyik jelenete, mikor a csavargó a saját bakancsát főzi és eszi meg sanyarú helyzetében, igen emlékezetessé vált.

(Bogi87)
 

923 000 amerikai dollárból jött létre a film.

(Bogi87)
 

Az eredeti film hossza 96 perc volt, ám 1942-ben ezt átdolgozták, s végül 72 perc lett a játékidő.

(Bogi87)
 

Charles Chaplin, mint vágó nem szerepel a stáblistában.

(Bogi87)
 

Charles Chaplin egy személyben rendezője, producere, vágója, forgatókönyvírója és főszereplője a filmnek, sőt a zenét is ő szerezte.

(Bogi87)
 

A BBC listája szerint a 17. a filmtörténet 100 legjobb alkotásának sorában.

(Bogi87)
 

A 3. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1925-ben.

(dulkap)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.