Charles Chaplin, aki leginkább A csavargó tragikomikus karakteréről ismert, forradalmasította a filmművészetet, mind a némafilmes, mind a hangosfilmes korszakban.

Csaknem egy évszázaddal később Aranyláz, A kölyök és A diktátor még mindig alapvető filmművészeti alkotásoknak számítanak. Saját filmjeinek írói, produceri, rendezői, színészi és zeneszerzői munkássága ugyanolyan nagy figyelmet kapott, mint ellentmondásos magánélete. A londoni születésű Chaplin előszeretettel vett feleségül tizenéves nőket, és végül 11 gyermek apja lett.

Bár szókimondó politikai nézetei miatt végül 1952-ben végleg elhagyta Amerikát, Chaplin hollywoodi öröksége még mindig fényesen ragyog. Íme 10 tény a legendás filmrendezőről, aki 1889-ben ezen a napon született.

1. NŐI FILMESSEL DOLGOZOTT EGYÜTT (AMI AKKORIBAN RITKASÁGNAK SZÁMÍTOTT)

Mabel Normand némafilmszínésznő, valamint író, producer és rendező is volt - ami szokatlan volt az 1900-as évek közepén. Tizenkét filmben szerepelt együtt Charlie Chaplinnel, köztük az 1914-es Mabel's Strange Predicament című filmben, amely Chaplin Csavargó karakterének debütálását jelentette (bár a Mabel's Strange Predicamentet forgatták le először, és technikailag ez volt az első Csavargó szereplése, két nappal a Velencei kölyökautó-versenyek után került a mozikba, a karakter tényleges filmbemutatója után). Ő rendezte Chaplin 1914-es Caught in a Cabaret című filmjét is, és a páros társrendezője és főszereplője volt az ugyanabban az évben bemutatott Her Friend the Bandit című filmnek.

2. TÁRSALAPÍTÓJA VOLT EGY NAGYSZABÁSÚ FILMSTÚDIÓNAK

1919-ben Chaplin és filmrendezőtársai, Douglas Fairbanks, Mary Pickford és D.W. Griffith megalapították a United Artists nevű filmstúdiót, hogy saját filmjeiket úgy finanszírozzák, hogy megőrizhessék az alkotói kontrollt. A stúdió lendületet vett, és végül egy moziláncot épített ki. De 1955-ben, amikor a mozilátogatottság új mélyponton volt, Chaplin eladta részvényeit. Az UA 1963-ban mutatta be az első James Bond-filmet. Ma az MGM az UA anyavállalata.

3. SZÁMOS FILMJÉHEZ Ő KOMPONÁLTA A ZENÉT

Az 1931-es Nagyvárosi fények című filmtől kezdve Chaplin saját zenét komponált filmjeihez. A Modern időkben használt "Smile" című dala klasszikussá vált. Nat 'King' Cole verziója - most már szöveggel - 1954-ben a Billboard listán a 10. helyen szerepelt. Chaplin 1973-ban nyerte el egyetlen Oscar-díját a Rivaldafény című 1952-es film zenéjéért (a filmet csak 1972-ben mutatták be az Egyesült Államokban).

4. MAXIMALISTA VOLT

Chaplin nem véletlenül csinált mindent maga: maximalizmus. Amikor A bevándorló című rövidfilmjén dolgozott, Chaplin 40 000 lábnyi filmet forgatott, ami egy 20 perces rövidfilmhez képest rengeteg volt. Chaplin a City Lightsban Virginia Cherrill színésznőnek mindössze két szót adott, hogy mondja ki: "Virág, uram", de arra kényszerítette, hogy 342 felvételen keresztül ismételje őket. "Pontosan tudta, mit akar, és szerette volna, ha nem szerepel más színész a filmjeiben - egyszer még egy olyan filmet is megpróbált készíteni, amelyben ő volt az egyetlen ember" - mondta Hooman Mehran, a Chaplin's Limelight and the Music Hall Tradition című könyv szerzője a CNN-nek.

5. CSÚNYA - ÉS ÚTTÖRŐ - APASÁGI PERBE KEVEREDETT

Az 1940-es években Joan Berry színésznőnek állítólag viszonya volt Chaplinnel. A színész egy alkalommal meghívta Berryt, hogy utazzon Los Angelesből New Yorkba. Míg New Yorkban tartózkodott, a színésznő Chaplinnel töltött időt, és azt állította, hogy a rendező "erkölcstelen célokra más személyek rendelkezésére bocsátotta őt". Ez sértette a Mann-törvényt, amely szerint egy személy nem lépheti át az államhatárokat romlott viselkedés céljából.

Amikor 1943-ban Berrynek lánya született, azt állította, hogy Chaplin az apa - ezt a vádat a férfi hajthatatlanul tagadta. Bár a vérvizsgálat megerősítette, hogy nem Chaplin az apa, mivel a tesztek nem voltak elfogadhatóak a kaliforniai bíróságokon, két külön tárgyalást kellett elviselnie. Annak ellenére, hogy a vérvizsgálati bizonyítékok mást mondtak, az esküdtszék arra a következtetésre jutott, hogy Chaplin volt az apa. Nemcsak a hírneve ment tönkre, hanem gyermektartást is kellett fizetnie. Az eset jó oldalát az jelenti, hogy az ítélet segített megreformálni az állami apasági törvényeket.

6. 1972-BEN SZEMÉLYESEN VETTE ÁT TISZTELETBELI OSCAR-DÍJÁT

1952-ben állítólagos kommunista politikája miatt az USA megtagadta Chaplintől az Egyesült Államokba való újbóli beutazást, miután Londonba utazott a Rivaldafény című filmjének premierjére. Ezen felbőszülve családjával Svájcba költözött, és megfogadta, hogy soha többé nem tér vissza Hollywoodba. De 20 évvel később, valószínűleg azért, hogy kárpótolják száműzetéséért, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntette ki a 82 éves Chaplint (a második a háromból). Chaplin részt vett az ünnepségen, és lelkes álló ovációban részesült. Amikor végül megszólalt, így beszélt: "Köszönöm a megtiszteltetést, hogy meghívtak ide. Önök mindannyian csodálatos, kedves emberek".

7. EGY OROSZ ELNEVEZETT RÓLA EGY KISBOLYGÓT

1981-ben Ljudmila Georgievna Karachkina orosz csillagász, aki több mint 100 kisbolygót fedezett fel, az egyiket a legendás rendezőről nevezte el: 3623 Chaplin.

8. ÉVENTE VAN CHARLIE CHAPLIN FILMFESZTIVÁL

Az 1960-as években Chaplin és családja szívesen töltötte a nyarakat az írországi Ring of Kerry mellett fekvő Waterville faluban. A város 2011-ben alapította meg a Charlie Chaplin Comedy Filmfesztivált, amelyet minden év augusztusában rendeznek meg. (Egy bronzszobor található róla a városban.) A fesztiválon rövidfilmes versenyt rendeznek olyan kategóriákkal, mint a Chaplins of the Future. Az egyik évben a fesztivál megpróbálta megdönteni a legnagyobb Chaplin-jelmezbe öltözött emberek összejövetelének Guinness-rekordját.

9. EGYKORI SVÁJCI OTTHONÁT MÚZEUMMÁ ALAKÍTOTTÁK ÁT

2016. április 16-án - ami a 127. születésnapja lett volna - nyílt meg egykori svájci otthonában a Chaplin's World, a filmrendező életének és munkásságának szentelt múzeum. A múzeum az első évben mintegy 300 000 látogatót fogadott. A látogatók megtekinthetik otthonát, a Manoir de Ban-t Corsier-sur-Vevey-ben, a Genfi-tó mellett. A birtokon található egy stúdió is, ahol filmjeit vetítik, viaszfigurák, néhány filmje díszletének rekonstrukciója, és egy The Tramp nevű étterem.

10. A TOLVAJOK KIRABOLTÁK CHAPLIN HOLTTESTÉT, ÉS VÁLTSÁGDÍJAT KÖVETELTEK ÉRTE

Chaplin még halálában is vitákat váltott ki. 1977 karácsonyán halt meg, és a svájci Corsier-sur-Vevey-ben, az otthona közelében temették el. Csaknem három hónappal a halála után, 1978. március 2-án özvegye, Oona Chaplin kapott egy hívást a rendőrségtől, hogy "valaki kiásta a sírt, és ő eltűnt" - mondta Eugene Chaplin a The Independentnek.

A tolvajok 600 ezer dollárt követeltek a holttest visszaszolgáltatásáért. Oona lehallgatta a telefonvonalakat, ami elvezette a hatóságokat a két férfihoz, Roman Wardashoz és Gantscho Ganevhez. Bevallották a bűncselekményt, és megmutatták a rendőrségnek Chaplin holttestét, amelyet egy kukoricaföldön temettek el az eredeti sírhelye közelében. A férfiak börtönbe kerültek, de előbb bocsánatkérő leveleket írtak Oonának, aki megbocsátott nekik.