Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
93%

Az öltöztető (1983)

The Dresser
Filmadatlap
 
27
Szereplők
3
Vélemények
8
Képek
1
Videók

Galéria (8)

Videók (1)

 
jazzy   2021. 01. 13.

legújabb vélemény

0

Az alakítások csodásak, a második világháborús környezet is érdekes és a karakterek közti dinamika, kapcsolatok. Nem sikerült hibát találnom a filmben, egyszerűen zseniális.

 
Berto49   2017. 10. 20.

0

Régen kötött le és tetszett ennyire egy film! A történet kimondottan színházi témájú, angol Shakespeare színtársulat járja az országot a német bombatámadások idején. A Lear király 227. előadására került sor, telt ház előtt. A főszereplő a Sir, Lear k... több»

 
krisszi11   2020. 06. 24.

0

Érdekes számomra, hogy annak idején ez a film, amit egy kis stúdió készített, képes volt akkora port kavarni, hogy több Oscar jelölést is kapott. Jó tudni, hogy annak idején az akadémia is komálta a jó filmeket.

A film összbevétele 5 310 748 dollár volt (imdb.com).

 

A film alapjául az 1980-ban bemutatott Ronald Harwood-színdarab szolgált. Még ugyanebben az évben nálunk is, a Madách Kamaraszínházában is bemutatták, Ádám Ottó rendezésében. A Sirt Mensáros László, az öltöztetőt Haumann Péter játszotta. Igazi érdekesség, hogy 2002-ben a Játékszínben is bemutatták, de akkor Haumann Péter már a Sirt játszotta, Norman pedig Epres Attila volt.

(Berto49)
 

A színész, Tom Courtenay egyaránt eljátszotta Norman szerepét a West End London színpadjain és a New York Broadwayn, majd megkapta ugyanezt a szerepet ebben a filmben is.

(rbernadett)
 

Albert Finney-t és Tom Courtenay-t egyaránt jelölték a Legjobb színész kategóriában Oscar-díjra, ami nagyon ritka az Oscar-díj történelmében.

(rbernadett)
 

A Sir karakterét Sir Donald Wolfit inspirálta.A Sir karakterének teljes neve egyszer sem hangzik el a filmben.

(rbernadett)