Játssz egy 80 cm képátlójú Hyundai okostvéért! Login  
84%

Batman: A rém álarca (1993)

Batman: Mask of the Phantasm
Filmadatlap
 
25
Szereplők
6
Vélemények
19
Képek
1
Videók

Érdekességek: Batman: A rém álarca (1993)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 5 617 391 dollár volt (imdb.com).

 

Ennek a filmnek a Blu-ray változata csak a megjelenés után 24 évvel volt elérhető.

(Thibo84)
 

Alan Burnett segített a forgatókönyv megírásában. Martin Pasko a visszaemlékezések nagy részéért volt felelős, Michael Reaves, a csúcspontot írta, és Paul Dini volt az, aki azt állítja, hogy "itt-ott a lyukakat töltött be".

(Thibo84)
 

A Warner Bros első teljesen animációs filmje, amelynek az MPAA (Amerikai Mozgókép Szövetség) PG (Gyermekek számára szülői felügyelet ajánlott) minősítést adott.

(Thibo84)
 

Kevin Altieri a film csúcspontját a Gotham City miniatűr automatizált modelljében állította be, ahol Batman és Joker csaptak össze. Ez tisztelgés volt a Dick Sprang-korszak Batman-képregényeinek alappillére előtt, ahol gyakran harcolt a hős gigantikus kellékek hátterében.

(Thibo84)
 

Bruce Timm körülbelül 20 különböző karaktertervet készített a Fantomhoz, mielőtt létrehozott egy verziót, amely hasonlít a képregénybeli karakterhez. A jobb oldali nagy penge nem része Timm eredeti tervezésének, ehhez Alan Burnett ragaszkodott.

(Thibo84)
 

A film írása közben Paul Dinit – aki Joker számos jelenetét feldolgozta – a La Peer Drive-on megtámadta és megverte két rabló. A koponyája súlyosan megsérült, és rekonstrukciós műtéten kellett átesnie. Gyógyulása néhány hónapot vett igénybe mind fizikailag, mind érzelmileg. Ennek eredményeként majdnem kihátrált a filmből, és még azt is fontolgatta, hogy teljesen lemond a "Batman"-en való munkáról, mielőtt visszatért a forgatókönyvhöz. Később képregényt írt felépüléséről "Sötét éjszaka - Egy igazi Batman történet" címmel.

(Thibo84)
 

A Batman: Kezdődik! (2005) című filmben Bruce Wayne hasonló símaszkot vísel, mint ebben a filmben, mielőtt a denevérjelmezt használná. Nem tudni, hogy ez a film készítőinek tisztelgése volt-e.

(Thibo84)
 

A visszaemlékezés során Bruce a Gotham világkiállításon lát egy modellautót, amely hasonlít a leendő Batmobile-ra. Valószínűleg ezt az ihletet kapta, hogy később segítsen Earl Coopernek a Batmobil megtervezésében, amint az a "Mechanikus" című részben látható.

(Thibo84)
 

Az írók nagyon óvatosak voltak Joker filmbe helyezésével kapcsolatban, mivel nem akartak semmilyen kapcsolatot a Batman - A denevéremberrel (1989), de Michael Reaves azt mondta: "Aztán rájöttünk, hogy megjelenése oly módon szolgálja a történetetet, amire élőben nem volt lehetőség".

(Thibo84)
 

Dana Delany filmbeli hangteljesítménye lenyűgözte a filmeseket, aminek köszönhetően megkapta Lois Lane szerepét a Superman (1996) című sorozatban.

(Thibo84)
 

Az Aranypolgár (1941) befolyásolta a visszaemlékezéseket a veszteségről és az idő múlásáról.

(Thibo84)
 

Amikor megnézték a filmet, Gene Siskel és Roger Ebert egyaránt azt mondták, hogy sajnálják, hogy nem látták a mozis megjelenésekor. Különösen Siskel szerette a filmet, és kedvezően hasonlította a többi Batman-filmhez (Batman visszatér (1992) és Mindörökké Batman (1995)).

(Thibo84)
 

A cím ellenére a Fantomra soha nem hivatkoznak név szerint.

(Thibo84)
 

A zeneszerző Shirley Walker kedvenceként említette a filmet.

(Thibo84)
 

Robin/Dick Grayson távollétét a film regénye magyarázza, mely szerint főiskolai tanulmányokat folytatott.

(Thibo84)
 

Az eredeti sorozatban betöltött jelentős szerepe ellenére Gordon csak kétszer jelenik meg a filmben.

(Thibo84)
 

Az elejétől a végéig a gyártás nyolc hónapot vett igénybe.

(Thibo84)
 

Amikor Joker lelövi a robotokat a "Világkiállításon", olyan hangot adnak ki, mint a Millennium Falcon hangja A Birodalom visszavágban (1980), amelynek főszereplője Mark Hamill volt.

(Thibo84)
 

A gyártás végén a Warner Bros. úgy döntött, hogy az eredetileg tervezett videó megjelenés helyett moziban is bemutatják a filmet. Az animátorok el voltak ragadtatva, és rendkívül hálásak voltak ezért a döntésért, a képarány szélesvásznúvá alakítása azonban közel egy évig tartott.

(Thibo84)
 

Ez az egyetlen képregényfilm, amelyet Annie-díjra jelöltek. Az oroszlánkirály (1994) vitte el végül.

(Thibo84)
 

Paul Dini Batman szerelmi életének minden egyes visszaemlékezését arra szánta, hogy "hajlamosak legyenek rosszabbodni, amikor azt remélik, hogy jobb lesz a helyzet".

(Thibo84)
 

A film kezdetén látható Gotham City számítógéppel generált változatát eredetileg a sorozatban való felhasználásra tervezték. A cél egy "virtuális készlet" létrehozása volt, amely felváltja a kézzel festett háttereket, és elősegíti a sorozat gyártását. Soha nem használták fel végül.

(Thibo84)
 

Az "I Never Even Told You" című záródal Tia Carrere előadásában hallható.

(Thibo84)
 

A film a "Batman: Első év" és a "Batman: Második év" képregények alapján készült. A visszaemlékezésben, amikor Bruce Wayne először csap le este a bűnözőkre, kabátot és símaszkot viselt, ugyanúgy, mint az "Első év" című képregényben. A Kaszás viszont a "Második év" elsődleges gazembere.

(Thibo84)
 

A Time szerint benn van a TOP 10 "Szuperhős film " között, a Wired magazin szerint pedig Kevin Conroy (Batman szinkronszínésze) a valaha volt legjobb Batman.

(Sabnock Sanatory )