Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
70%

A legfehérebb nap (2019)

Hvítur, hvítur dagur
Filmadatlap
 
27
Szereplők
4
Vélemények
12
Képek
3
Videók

Galéria (12)

Videók (3)

 
vertigo   2019. 11. 02.

legújabb vélemény

0

Azt hiszem, hogy ez az a film, amire már egy ideje igazán szükségem volt. Nem annyira lehúzós, de mégiscsak egy komor és drámai alkotás, amiből szerintem sokkal több kellene mostanság. Nem mondom, hogy azonnal beszippantja az embert, kell hozzá némi türelem, de szerintem ennyi "fáradtságot" igazán megér ez az élmény.

 
jazzy   2019. 10. 01.

0

Depresszív hangulatú film egy morcos öregemberről, aki végtelenül kiállhatatlanul viselkedik mindenkivel, másoktól azonban megkövetelné, hogy hibátlanok legyenek. Hát, nekem cseppet sem sikerült együttéreznem vele. Nem igazán fogott meg a film, és ne... több»

 
miki   2019. 10. 31.

0

Nem önnyű megbirkózni ezzel a filmmel, ez talán az erőssége is...hogy egyszerűen nem egy szájbarágós darab, és még biztos, hogy párszor meg is fogom még nézni, mert jelenleg még mindig agyalok a látottakon.

 
Ricsi4242   2019. 09. 08.

0

Látszólag unalmas film, mégis van benne valami magával ragadó. Végtelenül egyszerű a történet, mégis sikerül gondolkodásra ösztönöznie. És ami a legjobb az egészben, hogy a kőkemény drámába sikerült jól működő, könnyed humort is csempészni, ami kicsit kizökkenti a nézőt a borús hangulatból.

A film összbevétele 568 254 dollár volt (imdb.com).

 

A film főszereplője, Ingvar Eggert Sigurðssonr az Iceland Review Magazine-nak adott interjújában arról is kérdezték, hogy szerinte mi különbözteti meg az izlandi filmeket más országok filmalkotásaitól: "Úgy gondolom, hogy mi a sagák népe vagyunk. Az irodalmunk egészen addig a korig nyúlik vissza, amikor letelepedtünk itt. A történetmesélés, legyen szó könyvekről vagy bármi egyébről az egy olyan dolog, ami táplál bennünket."

(hp)
 

A legfehérebb nap Hlynur Pálmason második egészestés filmje. A rendező előző, Téli fivérek filmjét, mely több tucat díjat nyert el világszerte, Magyarországon is játszották a mozik.

(hp)
 

A Legfehérebb nap Izland hivatalos nevezettje a 2020-as Oscar-gála legjobb idegennyelvű film kategóriájának.

(hp)
 

A Legfehérebb napot a 2019-es Torontói Nemzetközi Filmfesztivál "Contemporary World Cinema" szekciójában is bemutatták.

(hp)
 

A filmet a Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok hete válogatásában is bemutatták, ahol elnyerte a Louis Roederer Foundation Rising Star-díjat.

(hp)
 
A hideg, kopár izlandi táj, és Ingvar Sigurdsson izlandi színész barázdált, meggyötört arcának monotonul váltakozó képeit a kibuggyanó, forró vér ellenpontozza Hlynur Palmason filmjében, ami a gyász témáját a végsőkig feszített formatudatossággal dolgozza fel. több»
 
A legfehérebb nap nem könnyű film, de végül nem hagyja a nézőket rossz érzésekben, bátran felvállalja, hogy a katarzis „okozása” nem jelent egyet az érzelgősséggel. több»
 
... a film nemcsak miattuk működik, hanem elsősorban azért, mert képes megmutatni, mi rejlik egy érzelmeit kimutatni képtelen férfi kemény fickós álarca mögött. több»