Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
88

Négyszáz csapás (1959)

Les quatre cents coups
Filmadatlap
 
29
Szereplők
2
Vélemények
4
Képek
2
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 07.

legújabb vélemény

A film bár nem mai darab, mégis valami eszméletlen varázsa van. Szokták mondani, hogy az élet írja a legjobb történeteket, s ha Truffaut-nak csak részben volt olyan gyermekkora, mint a filmben Antoine-nak, akkor az biztos nem lehetett könnyű (s ez vélhetően így van, több helyen is meg szokták említeni, hogy a Négyszáz csapás részben önéletrajzi ihletésű). Ez egy nagyon szomorú film, miközben elképesztő színészi játékot láthatunk gyerekszínészektől: Jean-Pierre Léaud alakítását idősebb kollégái is megirigyelhetnék, sőt! Amiket tesz, azok szinte mind kisebb-nagyobb csíntevések, mégis, amiket ezért kap, azoktól folyamatosan az az érzésem támadt, hogy szegény srác. Komolyan, a végén teljesen megsajnáltam. Ebben tényleg az vár rá, ami a címben van: csapások egymás után. Ugyanakkor nincs végig elszomorítás, néha helyet kap a derű is (pl. a vidámparki jelenet), s alkalomadtán a humor is (pl. az iskolai angol óra). Ráadásul remek aláfestő zenék vannak alatta, amelyek hangulatban remekül passzolnak az egyes jelenetekhez. Egy korai nevelődéstörténet ez, csak nem abból a fajtából, s nem is olyan végkifejlettel, amelyet manapság láthatunk akár amerikai, akár európai filmekben. Én még csak ismerkedek a "francia új hullámmal" világával, amelyhez remek kezdés volt Truffaut filmje. Merem ajánlani bárki számára, ne ijedjünk meg attól, hogy régi, francia és fekete-fehér!

 
Cptn_Cold   2015. 11. 03.

Ha van olyan film, amire azt tudom mondani, hogy nagyon nem tetszett akkor itt van egy. Leginkább a történet volt az, ami nagyon nem tetszett a többi még talán rendben is lett volna ez azonban elrontotta a szórakozásom.

 

A filmben feltűnik a rendező, Francois Truffaut is: a vidámparki jelenetnél ő látható Antoine mellett a forgóban (amikor pedig kijönnek a szerkezetből, akkor lehet látni azt is, hogy rágyújt egy cigarettára).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A "négyszáz csapás" valójában az eredeti francia cím félrefordítása, ami magyarul annyit jelentene, hogy: "rossz fát tenni a tűzre"

(phanzetomox)
 

André Bazin filmkritikus pont a forgatás első napján (1958. november 11) halt meg, 40 évesen, leukémiában. Ő volt Truffaut mentora.

(phanzetomox)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.