Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
80
Filmadatlap
 
28
Szereplők
4
Vélemények
8
Képek
1
Videók
 
Bellainé   2019. 10. 12.

legújabb vélemény

Most láttam... Teljesen magával ragadott. Nagyon tetszett! Tökéletesen kikapcsolt. Köszönöm!

 
rbernadett   2015. 05. 12.

Először a könyvet olvastam és csak később néztem meg a filmet. Szerintem a könyv magával ragadóbb, de a film is nagyon lelkesítő. Különleges téma és feldolgozás, mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kicsit a mindennapi klisékből kilépni.


 
Berto49   2018. 07. 14.

Remek munkát végzett a két forgatókönyv író hölgy, akik közül Fannie Flagg a saját regényét dolgozta át. Nehéz lehetett az átdolgozás, mivel a regény nagyon különleges szerkezeti formában megírt alkotás. Van egy jelen idejű története, amelynek a helyszíne nagyrészt az Alabama államban lévő birminghami „Rózsaterasz Idősek Otthona”. Az otthon egy idős lakója, Mrs. Threadgoode a látogatási napokon meséli el a több évtizeddel ezelőtti fiatalsága idején megtörtént és megélt eseményeket. Annak az idősíknak a hősei egy kisvárosban, Whistle Stopban, Ruth és Idgie, akik egy éttermet működtetnek. A regény kitalált kis színes újságcikkek segítségével nyújt képet az ötven évvel azelőtti alabamai kisvárosi élet mindennapjairól. Ez kimaradt a filmből, de a film képei segítségével magunk előtt láthatjuk a korabeli helyszínt és eseményeket. Nagyszerű a szereposztás; az idős hölgyet Jessica Tandy (magyar hangja Tolnay Klári) alakítja, akinek mesél, Evelyn, a kiváló Kathy Bates (Molnár Piroska). Az ő alakítása mindenképpen díjat érdemelte volna, mert a megszokottól annyira más karaktert alakított, legalább is a film első felében. A múltbéli történet remek áttekintést nyújt Alabama állam 30-as évek béli helyzetéről, a színesbőrűek megalázó helyzetéről. Idgie (Mary Stuart Masterson) rendhagyó maszkulin figurája abban a korban meglehetősen ritka lehetett. Összehasonlítva a regényt a filmmel az a véleményem, hogy mindkettő jó, de másként. Ahogy az adaptációk nagy többségénél a regény kerül ki győztesen. A filmet 4/5-re értékelném, a regény meg simán megkapja tőlem a maximális öt csillagot.

 
Bolhaseb   2019. 01. 12.

Nagyon. nagyon jó, magával ragadó, imádom!

A film összbevétele 119 418 501 dollár volt (imdb.com).

 

Fannie Flagg, született Patricia Neal (1944), színésznő, író "Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe" (1987) című regénye alapján. Első magyar nyelvű megjelenése "Sült zöld paradicsom" címmel 2006-ban jelent meg az Ulpius-ház gondozásában, Nagy Nóra fordításában.

(Berto49)
 

Mary Stuart Masterson maga forgatta le a méhekkel a mutatványokat, ugyanis a dublőre az utolsó pillanatban kiszállt.

(rbernadett)
 

Kathy Bates és Mary Stuart Masterson is június 28-án született.

(rbernadett)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.