TOP20: Főzzünk és lakjunk jól a filmkockákon keresztül

Fakanál – avagy főzzünk és lakjunk jól a filmkockákon keresztül

Az alábbiakban olyan filmeket gyűjtöttem csokorba, melyek a főzéssel vagy az evéssel kapcsolatosak; ahol a központi helyszín a konyha; origóban szereplő téma a sütőben sülő bélszín vagy a desszert gyanánt felszolgálandó habkreációk egyike. És persze lesznek itt olyan alkotások is, melyek űrt kitöltő eszközként, hatásvadász elemként, afféle fellibbenő színes fátyolként, ugyanakkor íncsiklandozó és éhséget fokozó előételként használják az ételeket vagy az étkezés rítusát.

#23

86 Krumplirózsa  (1991)

(5) (3)

dráma | romantikus | vígjáték

Frankie (Michelle Pfeiffer) pincérnő egy New York-i kávézóban. Egy sor fájdalmas kapcsolat után Frankie-nek legkevésbé egy új férfira van szüksége - amíg a férfi el nem jön... több»

A romantikus filmek egyik klasszikusa, ahol a szerelem egy bisztróban szövődik a sült krumpli és a híg amerikai kávé között. Egyedisége a krumplirózsában és Al Pacino-ban keresendő.
#22

78 Én, a séf  (2012)

(8)

dráma | vígjáték

Netflix | TV-ben (Spektrum, csütörtök 01:33)

Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf komoly konfliktusba kerül Stanislas Matterrel, az étteremcsoport új vezetőjével. Matter arra készül, hogy lecseréli őt egy ifjú, modern... több»

Jean Reno remekül téblábol a konyhában, habár a Zacher tortát szerintem nem tudná egyedül elkészíteni – a filmbéli játéka alapján legalábbis. Az egyik olyan film, mely a molekuláris gasztronómiába is beavat némileg.
#21

dráma | romantikus

Cinego

Mumbai egyik különlegessége az ételhordó dobozok körforgása. Az ebédszállítók munkája családi alapon öröklődik, egy hatalmas, zárt közösség foglalkozik ezzel. Minden nap... több»

Érdekes történet, érdekes ételek, finom vonalak. Az indiai konyhaművészetről nem tudunk meg sokat, de a színek, illatok révén mégis sok mindent nyerünk.
#20

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Az olasz tésztagyáros család két reménysége - Tommaso és Antonio - mindketten másképp képzelik el az életüket, mint ahogy felmenőik szeretnék, s ebből komoly galiba támad a... több»

Egy család konfliktusrendezései a terített asztal mellett zajlanak; kristálypoharak, felszolgálók és remek étkek között. A hangsúly nem a felszolgált finomságokon van.
#19

80 Az élet ízei  (2014)

(34) (5)

dráma | vígjáték

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

A festői szépségű dél-francia kisvárosban Madam Mallory (Helen Mirren) éttermének, az előkelő Le Saule Pleureur-nek nem akad párja: a Michelin csillagos konyhában egymás után... több»

Helen Mirren megpróbálkozott otthonosan mozogni a konyha világában, de negyed annyira sem sikerült elhitetnie velem, hogy szeret főzni, mint Meryl Streepnek a Julie & Julia-ban. Az arisztokratikus, pökhendi és haute cuisine-t nyomató étteremtulajdonost viszont kiválóan hozta.
#18

85 Sült, zöld paradicsom  (1991)

(5) (4)

dráma

Evelyn unalmas életén változtatni kívánó, túlsúlyos, középkorú háziasszony. Férje teljesen mellõzi, beteg nagynénje folyton szekírozza, magánéletileg eljutott a komplett... több»

A film nem ételkülönlegességeket vonultat fel, de a finomságokat háttértáncosként felvonultatva remekül asszisztál Kathy Bates önmagára találásának folyamatában.
#17

dráma | romantikus | vígjáték

Az Étel, ital, férfi, nő című Ang Lee rendezésben egy családdal ismerkedhetünk meg. Csu úr felesége még évekkel ezelőtt meghalt, így három lányának nevelése rá hárult. A... több»

Ang Lee filmje a kínai konyhaművészet felé kacsint egyet-kettőt, s a drámában külön helyet kap az asztal köré települt család közös étkezése. Mint a rohanó világban állandó mozgásban és rohanásban levő családtagok közös megállója – ezt jelképezi az ízlésesen megterített asztal.
#16

64 Soul Kitchen  (2009)

(4)

dráma | vígjáték

A kocsmatulajdonos Zinos-t balszerencsék sorozata sújtja: barátnője Kínába megy dolgozni, porckorongsérve lesz és lassacskán törzsvendégei is faképnél hagyják. Mindennek... több»

Étterem egy raktárépületben a semmi közepén. Aztán jön egy mesterszakács és lesz belőle első rangú ételeket felszolgáló elsőrangú étterem. Itt is egyfajta eszköz a konyha és az étel; a történet díszletelemeit pedig az éttermi falak adják.
#15

dráma | romantikus

A Szeress Mexikóban című filmdráma főhőse egy fiatal lány, Tita, akinek családjában az a szokás, hogy a legfiatalabb lány pártában marad, hogy a szüleit gondozza idős... több»

Mert a főzés egyfajta mágia – Tita ennek mestere. Úgy ízesíti ételeit konyhája fűszereivel, hogy az ételek elfogyasztása után családtagjai úgy táncolnak, ahogyan a lány fütyül.
#14

65 Melegkonyha  (2008)

(2)

romantikus | vígjáték

A Melegkonyha című spanyol vígjáték főhőse az étteremtulajdonos Maxi, aki maximálisan ügyel az étterem konyhájának színvonalára. Minden vágya egy Michelin-csillag... több»

A vígjátékban nem csupán íz érzékeink nyernek kielégülést a konyhában elkövetett bravúroktól, de garantáltan megkapjuk az éves kacagás-adagunkat is.
#13

79 Zöld hentesek  (2003)

(16) (1)

dráma | szatíra | vígjáték

A Zöld hentesek banális, morbid és szórakoztató elemekkel teletűzdelt vígjáték. Bjarne és Svend haverok, együtt dolgoznak Holger hentesnél. Svend nagy ambíciókkal rendelkezik,... több»

Nem is annyira gasztrofilm, de talán mégsem kellene kihagyni a listából. A titok a páclében keresendő és nem a hús minőségében… Kesernyésen fanyar íz-bonbon Jansen konyhájából. Hasonlóan az Ádám almáihoz, melyben a cél (leegyszerűsítve a történetet) egy szaros kis almás pite megsütése vagy ott van a Gengszterek fogadója, melyben bűnözőink séfnek csapnak fel, de ne hagyjuk ki a 2015-ös Férfiak és csirkék című remeket sem.
#12

74 Ízek, imák, szerelmek  (2010)

(20) (9)

dráma | romantikus

Netflix

Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Valami másra vágyik, bár maga sem tudja pontosan, hogy mire.... több»

Az alkotás nem kifejezetten a főzésnek, de annál inkább az étkezési élvezeteknek hódol. Mert a zilált idegek kisimítása egy jó kis pasta-val bizony semmihez sem fogható. Habár a cím több gasztro különlegességről árulkodik, a film ezen vágyunkat n(s)em elégíti ki.
#11

79 Egyszerűen bonyolult  (2009)

(13) (3)

dráma | romantikus | vígjáték

Jane három felnőtt gyerek anyja és egy jól menő pékség és étterem tulajdonosa Santa Barbarában. Egy tíz éves válás után baráti a viszonya az ex-férjével, az ügyvéd... több»

Megint Meryl Streep és a konyha. Az ízig-vérig színésznő pékségében elhiszem, hogy Meryl tudja, miért kell átszitálni a lisztet dagasztás előtt. Habár itt sem a főzésé a főszerep, de mivel a megfelelő emberek vannak a megfelelő szerep-környezetben, szemet hunyok efölött.
#10

84 A nagy zabálás  (1973)

(3)

dráma | szatíra | vígjáték

HBO Max

Egy csapat férfi elmegy egy francia vidéki villába, ahol elhatározzák, hogy halálra eszik magukat. több»

Ferreri remekül illusztrálja az emberi telhetetlenség, szeretet- és valamiféle űr kitöltésének vágyából fakadó folytonos habzsolást. Örök klasszikus ez a gasztro filmek közül, s talán egyedi is, ahol az étel és az étkezés nem hozzáad valamit az emberi kultúrához, hanem pusztítja azt.
#9

71 Babette lakomája  (1987)

(1) (2)

dráma

A Babette lakomája című filmdráma egy asszony életével ismerteti meg a nézőt. Babette, miután elveszítette fiát és férjét a háborúban, elhagyja Franciaországot és egy kis... több»

Nem a főzés a központi téma, de a film kiválóan szemlélteti a mondást: az ember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út…
#8

82 Ízlések és pofonok  (2007)

(5) (2)

dráma | romantikus | vígjáték

Kate (Catherine Zeta-Jones) eleganciát sugároz, miközben ügyesen vezeti egy tekintélyes étterem konyháját. Rendíthetetlen elszántsága Napóleonéval vetekszik. Uralkodása azonban... több»

#7

dráma | romantikus | vígjáték

A Bella Martha című romantikus vígjáték főhőse Martha, az ambiciózus, tehetséges szakács, aki csak a munkának él. Élete gyökerestül megváltozik, amikor testvérét elveszíti... több»

A film története nagyfokú hasonlóságot mutat az Ízlések és pofonok című Catherine Zeta-Jones filmvígjátékkal. Mindkét alkotás főhőse egy szigorú szabályok szerint élő, karrierista fiatal nő, aki szakácstudományát mindennél és mindenkinél fontosabbnak tartja. A filmek érdekessége, hogy az események szinte elejétől a végéig a konyhában zajlanak, a fokhagymagerezdek és a padlizsánok között.
#6

dráma | romantikus

Jeremy egy New York-i kávéház tulajdonosa, az egyik vendége, Elizabeth tõle tudja meg, hogy a barátja ott járt egy másik lánnyal. Az összetört szívű, megcsalt lány estérõl... több»

Szélesvásznon még nem láttam milyen is az olvadó fagylalt és az áfonyás pite találkozása a tányéron – eddig. És be kell vallanom, számomra az egyik legerotikusabb csók Norah Jones és Jude Law között csattant el a bisztró pultján, egy kis fagyival összemaszatolva…
#5

78 A séf  (2014)

(48) (8)

dráma | kaland | vígjáték

Cinego | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Carl Casper (Jon Favreau) híres séf, aki nem szeretni, ha kekeckednek vele. Mikor a város leghíresebb ételkritikusa lehúzza főztjét, csípős megjegyzéseket küld neki Twitteren. A... több»

#4

74 Az ételművész  (2015)

(40) (16)

dráma | vígjáték

A tehetséges séf, Adam Jones (Bradley Cooper) mindent elért, amire egy mesterszakács csak vágyhat, ám a két Michelin csillagos művész rossz természetének köszönhetően egy napon... több»

#3

dráma | életrajzi | romantikus

HBO Max

Julie Powell élete nem mondható épp a legsikeresebbnek. Céljait nem igazán sikerül megvalósítania, egyetlen szenvedélye a főzés, amiről blogot is vezet. Julia számára sem... több»

Zseniális. Elsősorban Meryl Streep miatt, aki szinte lubickol Julia Child bőrébe bújva, emellett hitelesen alakítja a különc amerikai feleség francia konyhában való zöldfülűségének minden mozzanatát.
#2

87 L'ecsó  (2007)

(141) (22)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

Remy, a patkány másról sem álmodozik, mint hogy séfként dolgozhasson. Bár a környezete nem rajong az ötletért, mégis belevág a kalaldba, de szembesülnie kell azzal, hogy az... több»

#1

80 Csokoládé  (2000)

(28) (13)

dráma | romantikus

A francia kisváros életét felbolygatja a titokzatos, egyedülálló anyuka, Vianne Rocher (Juliette Binoche), aki kislányával együtt azért jön Lansquenet-be, hogy... több»

Jöhetnek Gordon Ramsey-k és Jamie Oliverek, s remekelhetnek a konyhában, cirkuszi mutatványosok módjára brillírozva késsel, serpenyővel és habverővel, de nálam nem tudják űberelni Juliette Binoche csokoládé-nagyasszony ringó csípőjének riszálását, miközben olvasztott csokoládét kever-kavar, ízesít, márványlapon hűt vagy éppen sült húst tálal fel csokoládészósszal a film egyik záró képkockáján.