Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
83%

Zelary (2003)

Zelary
Filmadatlap
 
26
Szereplők
1
Vélemények
20
Képek
1
Videók

Galéria (20)

Videók (1)

 
Berto49   2019. 01. 21.

legújabb vélemény

0
Falura menekülve

Csodaszép természeti környezetben játszódó II. világháborús film. A két és fél órás játékidő a fordulatos cselekmény miatt nem tűnt hosszúnak. A szereplők élnek a filmvásznon és mindig történik valamilyen izgalmas, nem várt fordulat. A két főhős mellett megismerkedünk a kis falu lakóival, akik többnyire segítik a városi környezetből váratlanul kiszakadt, életveszélyben lévő hősnőt. Az ápolásban és a gyógyításban való jártassága segíti a beilleszkedését. A bábaasszony látva képességeit segítőként maga mellé veszi. Hana/Eliska szerető társat talált Jozo személyében. A korabeli falusi élet körképét bemutató film cseh-szlovák-osztrák koprodukcióban készült.

A film összbevétele 15 461 305 dollár volt (imdb.com).

 

Želary falunév fiktív, akár mint a kitalált ottani tájszólás.

(Berto49)
 

A magyar filmforgalmazás érthetetlen hibája, hogy nem került a mozik műsorára, hiszen Oscar-jelölt is volt, meg a férfi főszerepet Cserhalmi György játszotta.

(Berto49)
 

A film 2004-ben bekerült az öt Oscar-díjra jelölt legjobb idegennyelvű film közé, de sajnos nem nyert. A győztes a „Barbárok a kapuk előtt” című – szerintem – sokkal gyengébb film lett.

(Berto49)
 

Az idős írónő valódi neve Věra Hofmanová (1919-2012) volt.

(Berto49)
 

A film Květa Legátová a Želary címmel 2001-ben megjelent kötete alapján készült.

(Berto49)