A 21. század 10 legjobb cseh filmje a magyar nézők szerint

A cseh filmművészet mindig is a világ élvonalába tartozott az olyan kiemelkedő rendezők munkásságának köszönhetően, mint Miloš Forman vagy Jiří Menzel (Szigorúan ellenőrzött vonatok). Most azonban arra voltunk kíváncsiak, melyek a szomszédaink legjobb filmjei az elmúlt 21 évből, és a magyaroszági nézők szavazatai alapján összeállítottuk a top10-es listát, melynek mindegyike kihagyhatatlan darab a filmrajongók számára.

Bár cseh filmek viszonylag ritkán jutnak el a magyarországi mozikba, de szerencsére a legjelentősebb alkotásokat egy-egy forgalmazónak köszönhetően, hazai filmfesztiválokon, a streaming szolgáltatók kínálatában és a tévécsatornák műsorán is elcsíphetjük. 

Az olyan nagy cseh filmklasszikusokat, mint a Szigorúan ellenőrzött vonatokSörgyári capriccio vagy Svejk, a derék katona valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, de mi a helyzet az ezredforulót követő elmúlt közel huszonegy év cseh filmtermésével? Ezúttal erre kerestük a választ, és szavazást indítottuk a magyarországi nézők körében. A nyílt szavazáson bárki leadhatta a voksát az elmúlt négy hétben, mely idő alatt több mint 24 ezren adták le a szavazataikat, melynek köszönhetően összeállt az alább látható toplista. 

A lista legelőkelőbb helyén Jan Hřebejk manuplatív tanárnőről forgatott, valós eseményeken alapuló drámája, A tanítónő végzett. A film Karlovy Varyban elnyerte a Kristályglóbuszt, Zuzana Mauréryt pedig a legjobb női főszereplő díjával jutalmazták. A második helyet Aurel Klimt és Vlasta Pospísilová a Cseh Oroszlánon is díjazott rendkívül humoros, de egyben formabontó animációs alkotása, a Fimfárum Jana Wericha szerezte meg. A dobogó harmadik fokára Petr Zelenka Karamazov testvérek című filmje fért fel, melynek története szerint prágai színészek egy csoportja és rendezőjük Krakkóba érkezik, hogy bemutassák Dosztojevszkij Karamazov testvérek című darabjának színpadi adaptációját egy alternatív fesztiválon. A film Csehországban is hatalmas sikert aratott, a Cseh Oroszlánon elnyerte a legjobb film és a legjobb rendező díját is, de a direktort Karlovy Varyban is kitüntették. 

Íme tehát a 21. század 10 legjobb cseh filmje a magyarországi nézők szavazatai alapján. Nektek van kedvencetek a rangsorról?

#10

60 Sarlatán  (2020)

(3) (5)

dráma | történelmi

Cinego | Telekom TVGO

Agniesza Holland egy kivételes ember magával ragadó drámájával jelentkezik. A történetet Ján Mikolášek élete ihlette, akit a hozzá tanácsért forduló ezrek mellett politikusok... több»

#9

83 Sötétkék égbolt  (2001)

(1) (2)

akció | dráma | háborús | romantikus

A második világháború idején két csehszlovák fiatal belép az angol légierőbe. A háború pokla mellett a barátságuknak azzal is meg kell küzdenie, hogy mindketten ugyanabba a... több»

#8

71 Magányosok  (2000)

(1)

vígjáték

Robert egy utazási irodánál dolgozik, japán turistákat fogad Prágában, legjobb barátja, Péter pedig rádióamatőrként küld üzeneteket szerte a világba. Egy lány toppan be... több»

#7

79 Élet mindenáron  (2000)

(3) (1)

dráma | háborús | vígjáték

Az Élet mindenáron című cseh filmben a náci szimpatizáns Prohászka kárörvendve meséli a Cízek családnak, hogy a Wiener villa zsidó lakóit elhurcolták, s a háznak hamarosan... több»

#6

74 Árnyékban  (2012)

(1)

dráma | krimi | thriller

1950-es évek Csehszlovákiájában járunk. Hakl (Ivan Trojan) rendőrfőnök egy ékszerrablás ügyében nyomoz. A kezdetben egyszerűnek tűnő ügy azonban fokozatosan egyre mélyeb és... több»

#5

dráma | romantikus | vígjáték

Rudolf, a 63 évesen is nagy nőcsábász és éjszakás taxisofőr, a teszetosza vejét, Ondrejt, kihasználva éli világát, mintha csak agglegény lenne. Mindeközben Marta, a felesége... több»

#4

73 Zelary  (2003)

(1) (5)

dráma | háborús | romantikus

Csehország német megszállása alatt egy medika (a tehetséges Anna Geislerová alakította), aki részt vett az ellenállási mozgalomban, hogy a választott pályáján maradhasson, a... több»

#3

animáció | fantasy | horror | vígjáték

Egy földműves inni indul, és találkozik az ördöggel. Egy fiatal fiú eltölt egy éjszakát egy kísértetjárta kocsmában. Egy férfi szarvakat növeszt az éjszaka során. Egy... több»

#2

dráma

Krakkóba érkezik egy színtársulat, akik a Karamazov testvérek előadást szeretnék előadni. Megfigyelhetjük a próbafolyamat alakulását, a színészek drámáit a kulisszák... több»

#1

87 A tanítónő  (2016)

(4) (1)

dráma | vígjáték

Netflix

A látszólag empatikus és kedves tanárnő tanulóin keresztül manipulálja a szülőket, hogy jobbá tegye magánéletét, legyen szó akár anyagi javakról, akár egy viszony... több»