2017.05.02 16:33 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Különleges szuperhősfilm

Megmondom őszintén, én nem vagyok nagy rajongója a szuperhős filmeknek, pláne azóta, hogy napjainkban éves szinten tucatszámra árasztják el a mozitermeket az ilyen-olyan szuperhősök. A sebezhetetlenben viszont éppen az tetszett, hogy bár szuperhős filmnek lehet tekinteni, mégis nagyon különleges a maga egyedi módján. Ami a leginkább tetszett benne, hogy a képregényekben megjelenő allegóriát (a két tökéletesen ellentétes jó és rossz küzdelme) nagyon ügyesen ültette át a saját narratívájába. Ilyen szintű eszmefuttatást a képregények logikájáról még sosem hallottam, ahogy azt a filmben Jackson karaktere felvázolta.

Bruce Willis részéről pedig éppen az tetszett, hogy egyáltalán nem olyan figurát játszott, mint amilyet megszoktam tőle (pl. Die Hard és Red filmek). Azt éreztem az ő karakterében, hogy nem akar itt világot megváltani, élni akarja a kis életét a maga szerencsés módján, csakhogy közbeszól egy nagyon furcsának tűnő idegen, aki képregény hősökről, szuper képességekről, meg egy görbe két végpontjáról papol. Ám ahogy haladunk előre, úgy tűnik, az őrültségnek tűnő teóriákban mégis lehet valami.

Különleges szuperhősfilm

Ami meglepett az egészben, hogy sokkal drámaibb lett az egész film (fel voltam készülve rá, hogy inkább az akció fog dominálni, de szerencsémre nem így lett), nemcsak a David Dunn és a Porcelán közti viszonyban, hanem a főszereplő családja körül is a dráma kapott hangsúlyt (lám, hátrány is származhat abból, ha az ember nagyon ritkán beteg, s mindent épp bőrrel tud megúszni). Talán ebből kifolyólag is A sebezhetetlen számomra az egyik leglassabb folyású szuperhősös mozi. Ahogy pedig egy (jó) Shyamalan filmtől azt megszokhattuk, a végén kap egy fontos csavart a történet, amelyre azért itt jobban lehet szerintem számítani, mint a Hatodik érzék esetében, mégis tudott meglepetést okozni. Bár szinkronosan láttam, de sem Willis, sem Jackson esetében nem a megszokott színészek adták a hangjukat (előbbinél Szakácsi Sándor, utóbbinál Kálid Artúr volt). Még a film megnézése előtt, s az alatt is azon gondolkodtam, hogy hol lesz benne az a rész, amellyel kapcsolódni tud majd a Széttörvéhez, hiszen mostanában ez lett a nagy hír, hogy a két film összekapcsolódásából készít új filmet Shyamalan. Most már számomra is tiszta a kép.

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

David Dunn (Bruce Willis) egy szörnyű vonatbalesetet él túl egyetlen karcolás nélkül. A biztonsági őrnek nem ez az első ilyen esete: voltaképpen soha nem szenvedett semmilyen... több»

1