2016.10.08 14:09 e-batta Olvasottság: <100x
0

Semmi hagyományos bollywoodi nincs benne

Hidegháborús helyzet uralkodik India és Pakisztán között, mint egy gyűlölködő házaspár válás utáni gyilkos csatája, úgy uralkodnak el az indulatok a filmben is. A helyzet senkinek sem jó, de az egészet furmányosan kihasználja a Goldman névre hallgató Iqbal Seth (Rishi Kapoor) India első számú kőrözött terroristája. Karacsi vendégszeretetét élvezve vígan éli világát, és persze továbbra is robbantgat, meg merényleteket követ el Indiában. Wali Khan (Irrfan Khan) alvó ügynökként immár 9 éve vár az alkalomra, hogy "felébredjen", addig szorgalmas borbélyként eltartja kicsiny családját, akik mit sem sejtenek arról, hogy apu valójában indiai RAW-ügynök. És végre itt az alkalom. Ashwini Rao (Nasser) a RAW vezetője fülest kap arról, hogy Iqbal bizonyosan ott lesz fia esküvőjén. Három ügynök elindul, hogy csatlakozzon Walihoz. Rudra Pratap (Arjun Rampal) ex-katonatiszt, gyilkos, és rém hallgatag ember, alig szólal meg, de ha öl, akkor az halálos. Zoya Rehman () londoni menekültügyekkel foglalkozó védőügyvéd, akiről még a férje sem tudja, hogy robbantási szakértő. És Aslam () aki egy valódi gyilkosságot remél megúszni azzal, hogy csatlakozik a csapathoz. A terv pontos, halálos, és a legkisebb áldozatokkal jár, viszont olyan hiba csúszik a számításukba, melyet egyikük sem sejtett. Wali az akció előtt elküldi családját Londonba (majd egy tűzesettel eltünteti a nyomukat), akik az izlandi vulkáni hamu miatt nem tudnak felszállni. És innentől kezdve a tökéletes terv egy tökéletes rémálommá válik. Iqbalt nem sikerül elkapni, ők pedig csapdába kerülnek. Az indiai kormány határozottan tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz, és a csipet csapat három tűz közé kerül. Az indiaiak el akarják hallgattatni őket, Iqbal fegyveresei és a pakisztáni ISI pedig szintén rájuk vadászik. Az elkeserítő helyzetben folyamatosan csak rossz híreket kapnak: Aslamot kínzásokkal vallatják, de Rudra közbelép, ha már nem tudta megakadályozni a nevesincs prostituált halálát (Shruti Haasan), aki eltorzított arcával egy kis fényt és melegséget hozott a rideg zsoldos életébe. Rudra ettől bekattan, és élő gyilkológéppé változik. Walinak pedig családjáért kell aggódnia, hogyan szabadítsa ki őket az ISI karmaiból. És persze ott a küldetés is, most már véghez kell vinni, bármi áron.

Hát mit mondjak, kemény egy film volt. És egy rossz alakítást sem tudok mondani. Mindenki tette a dolgát, és igazán nagyszerűen teljesített. Nasser a nyugdíj előtt álló ügynökségi vezető utolsó kétségbeesett kísérletével, hogy valóra váltsa álmát, hazahozza azt, aki évek óta megkeseríti az életét, egy szófukar, nem éppen diplomatikus, ugyanakkor okos és kitartó embert alakít. Irrfan Khan a két tűz közé szorult ügynök, akinek választania kell hazája és családja között, mikor tudja, hogy vagy egyik, vagy másik elveszett... szívszorító alakítás. Shruti Haasant mikor megláttam a széles sebhellyel az arcán, először arra gondoltam, a maszkmester Oscart érdemelne, annyira tökéletes lett, aztán már inkább a játékára figyeltem. És igaz, hogy a halálát patetikusan elnyújtották, de szerintem annak volt funkciója, mert Arjun Rampal "bekattanásának" volt a kulcsa. És persze Arjun Rampal, na, tényleg egy könyörtelen gyilkológépezet, aki hatékonyan öl, kiismerhetetlen, és zsarolhatatlan. Neki tényleg nincs ára. Sem anyagi, és most már érzelmi értelemben sem. Rishi Kapoor már az Agneepathban is gonosz volt, de amit ebben a filmben produkált, az felülmúlta azt. Pedig jóval kevesebb eszközzel dolgozott, éppen ettől hozta az emberre a sikítófrászt.

Semmi hagyományos bollywoodi nincs benne

Abszolút javaslom megnézésre, bár tényleg semmi hagyományos bollywoodi nincs benne. Ugyanakkor nagyon jó film.

68 D-Day  (2013)

akció | thriller

A film alvilági donokról, terroristákról szól majd, vagyis pontosabban egy valakiről, Dawood Ibrahimról (Rishi Kapoor - for prez), akit mindenki akar, el akar kapni (Irffan Khan már... több»

0