2018.09.28 15:03 Berto49 Olvasottság: <100x
1

Hangulatban erős alkotás az Ave, Cézár!

A Coen-testvérek megkerülhetetlen alkotók a mai filmművészetben. Sajnos ennek a filmnek a színvonala nem éri el a „Fargo”, vagy a „Nem vénnek való vidék” minőségét, ha rangsorolni akarnánk inkább a gyengén sikerült filmjeik közé sorolhatnánk. Könnyen belátható, hogy minden egyes munkájuktól nem várható el, hogy az évek múltával kultfilmmé nemesedjenek. Az egyértelműen látszik, hogy nagyon vonzódnak a hollywoodi filmgyártás aranykora végét jelentő korszak megidézésre, amikor a TV kényszerítő hatására szuperprodukciók készítésével próbálták visszacsalogatni a hetenként egyszer a moziba látogató közönséget.

A filmben szereplő kitalált stúdió, a Capitol Pictures probléma megoldó alkalmazottjának, Eddie Mannix (Josh Brolin) egy zűrös napjának történetét látjuk, színesítve az éppen a gyártás alatt lévő filmek parodisztikus részleteivel. Szerintem ezek a felvillantott jelenetek voltak a film fő alkotó elemei, nem pedig az emberrablás története. Rendezőink ujjgyakorlatként megmutatták, hogy ők is tudnának jellegében hasonló műveket gyártani, persze a szarkasztikus látásmódjuk minden részletben dominált. A sztárgárda szerepeltetése nézőcsalogató mézesmadzagként funkcionált.

Hangulatban erős alkotás az Ave, Cézár!

A filmeket szerető közönség örömmel fogadhatja a korszak mai szemmel újragondolt részleteit, vagyis Esther Williams (Scarlett Johansson) vizirevűjét, Gene Kelly (Channing Tatum) tengerész öltözékben előadott csodás táncát, vagy a rettenthetetlen westernhős (itt nagyon sok színész nevét fel lehetne sorolni, őket idézte meg Alden Ehrenreich). Természetesen megjelenik a korszakra nagyon jellemző „kommunista összeesküvés” jelensége is, amellyel a hírhedt Joseph McCarthy wisconsini szenátor folytatott (néha erősen alkoholos állapotban) „keresztesháború”-t. Két nevezetes újságírónő, Hedda Hopper és Louella Parsons alakját is megjelenítették, Tilda Swinton alakításában. Egészen biztos, hogy még számos ilyen mozzanata van a filmnek, de csak a korszakot jól ismerő néző számára érthető a gunyoros fricska.

dráma | misztikus | szatíra | vígjáték | zenés

Az 1950-es években fénykorát éli a hollywoodi álomgyár. Egy menedzser, Mannix (Josh Brolin) arra lesz figyelmes, hogy a készülő produkció szereplői sorra eltűnnek. A férfi... több»

1