2018.10.22 09:04 HereUR Olvasottság: <100x
0

Egy igazi klasszikus, tele néhány logikátlansággal A vesszőfutás

Bizony nem mai film ez már. Megvan DVD-n, többször is megnéztem magyar szinkronnal. És most kijött a felújított FullHD verzió, ez adta az újabb apropót, hogy még egyszer megnézzem, de most már az eredeti angol hanggal. Régi kedvencem ez a film, Clint és Sondra remek páros, hitelesen nyúzzák egymás idegeit. Bár a film megítélése tényleg vegyes, sokan szeretik, sokan meg utálják. A bátyám is azt mondta egyszer, hogy ő ki nem állhatja az Eastwood filmjeit. Nem is tudja mit veszít ezzel a hozzáállással.

Cselekményleírást tartalmazhat: Talán a műfaji besorolás miatt nem tudják egyesek hova tenni ezt a filmet. Eredetileg az akció, a krimi és a thriller skatulyába tették be a különböző filmes portálokon. Ez fedi is a valóságot részben, de azért több is ennél. Mert én például simán akció-vígjátéknak nevezném. Sok példát tudnék felsorolni ennek igazolására, de legyen elég csak egy villanásnyi jelenet: A nő majdnem meghal, épphogy megússza. Utána az első dolga az, hogy megnézi magát a tükörben, hogyan áll a frizurája.

Egy igazi klasszikus, tele néhány logikátlansággal A vesszőfutás

De néhány jelenetnél a paródia besorolás is simán belefér a meghatározásba. Itt persze a rommá lőtt épületre, a rendőrkocsira és a buszra gondolok. Bármilyen fegyvermániás nemzetről és rendőrállamról is legyen szó, ennyire azért nem hülyék a zsaruk a valóságban.

A fő mondanivalót a thriller jelleg hordozza: egy korrupt rendőrfőnök és a maffia összefonódása. Semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, hogy megvédjék magukat. De elbuknak egy lecsúszott, alkoholista rendőr teljesen váratlan lelkiismeretes helytállása miatt.

És ne feledkezzünk meg a romantikus szálról sem. Persze, hogy összejön a menekülő páros. Ami még pikáns a történetben. A vegetáló rendőr vs. a tanult és művelt utcalány. A csaj kéri meg a pasi kezét (1977-ben járunk), és a közös jövőjüket is ő alapozza meg anyagilag. Mint kiderül, az ősi mesterségéből félretett 5000 dollárt. És ezt megjátszotta egy fogadóirodában. Tudni illik a fogadóirodákban mindenki arra tett nagy tétben, hogy a tanú és a rendőr nem jut el élve a bíróságra. A lány meg az ellenkezőjére tette le a pénzét. Annyira esélytelen volt, hogy élve eljut a tanuk padjáig, hogy az iroda 1:100-hoz arányban fogadta be a tétet. Vagyis félmilla tőkével kezdhettek új életet (1977-ben járunk).

Az amerikai filmzenék általában jók, ezzel sincs nagyon nagy baj, annak ellenére sem, hogy a jazz-t sokan nem szeretik. De néhány helyen a rikoltozó, sikoltozó fúvósok miatt úgy futkos a hideg az ember hátán, mint amikor anno a tanár végig húzta az öt körmét a csikorgó táblán.

Végezetül annyit mondhatok, hogy ez a film az emlékezetes kedvenceim közé tartozik, és még többször meg fogom nézni. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló jellegű alkotásokat.

akció | krimi | road movie | thriller

A harcedzett phoenixi zsaru, Ben Shockley azt a parancsot kapja, hogy a Los Angeles-i börtönből hozzon el egy fontos tanút, Gus Mallyt. Gusról azonban kiderül, hogy egy harcias,... több»

0