2019.01.09 18:42 Márton Olvasottság: 173x
1

Egy hajóút amire jegyet nem vennél

A 80-as és a 90-es években megszámlálhatatlanul érkeztek VHS-re és a mozitermekbe a szörnyfilmek. Majd a kétezres évekre egyre kevésbé borzolták a horrorrajongók idegrendszerét eme produkciók. Mára már pedig csak tényleg nagy ritkán futhatunk bele egy amolyan igazi akció-kaland-horrorfilmbe, mint az 1998-as Kísértethajó volt! Hát igen, "fejlődik" a horror műfaja is, hisz a szörnyeket felváltották elsősorban a démonok, szellemek, bármiféle gonosz entitások és maga az emberi gonoszság. Ha készülnek is még nagy ritkán szörnyfilmek, akkor azok valamiféle legendán alapszanak, aminek a legtöbbjét azzal rontják el, hogy mindenképp el akarják mesélni a horrornézőnek az egész lény történetét, pedig a legtöbb esetben még mindig működőképes az ismeretlentől való félelem! Jelen filmünk jó érzékkel tapintott erre a fajta félelemre, hisz a mélytengeri élőlényvilágot, még a mai napig nem ismerjük eléggé és csak az emberi fantázia szabhat határt e teremtmények formáinak, nagyságuknak, vagy veszélyességüknek!

Stephen Sommers a film rendezője és forgatókönyvírója viszont semmiképp nem akart csak a horror műfaján belül maradni eme filmjével, ezért alaposan megfűszerezte akcióval, kedvelhető karakterekkel és nem utolsósorban, némiképp kis kalandfilmes beütéssel! Műfajilag tehát egy elég vegyes kis film látott napvilágot (és még egy kevés humort is képes volt belecsempészni a filmbe, bár ez leginkább a karakterek beszólásaival tudta elérni), de alapjaiban mégiscsak egy tipikus szörnyfilmes horror lett a végeredmény! Ami minden hibája ellenére, engem kimondottan szórakoztatott (ezért még a befejezését is meg tudtam bocsájtani neki)!

Egy hajóút amire jegyet nem vennél

Úgy mondanám hogy a Kísértethajó az egyik legjobb B-filmes akció-horrorfilm amit láttam. Valahol ezt talán a híres színészek is érezhették, mert hiába szerette volna a gyártó stúdió A-listás színészekkel feltölteni a legfontosabb karaktereket, valahogy vagy kihátráltak a készülő filmből, vagy nemes egyszerűséggel el sem fogadták a stúdió felkérését! Maradtak hát azon szereplők akiket számos filmben szerepeltek már, de a nevük elég nehezen maradt meg a nézőben (mindezektől függetlenül a legtöbbjük elég jó alakításokat láthatunk)!

Érdemes még két dolgot megemlíteni a filmmel, az egyik a zeneszerző kiléte, Jerry Goldsmith és a látványtechnikai felelős Rob Bottin csapata! Jerry Goldsmith zeneszerzőnek sikerült egy maximálisan passzoló zenét komponálnia a filmhez, ami teli van akcióval, de a horror elemei is megtalálhatóak benne! Rob Bottin sem nagyon kell a horrorrajongóknak bemutatni, hisz oly klasszikusoknál vállalt szerepet, mint az 1980-ban bemutatott Köd, vagy szintén egy Carpenter filmnél az 1982-es a Dolognál segített be a látványvilág megteremtésével! Ennél a filmnél elsősorban a csapata dolgozott a látványvilágon és ha kicsit talán sok is volt szerintem a CGI technika, azért még akkorát nem hibáztak hogy ráhúzzam a filmre a vizes lepedőt!

Összegezve egy kellemes és szórakoztató szörnyfilm lett, ami igaz nem váltotta meg a filmes világot és klasszikussá sem válik soha, de amire szánták anno a filmet, azt nálam elérte!

akció | horror | kaland | sci-fi

A Kísértethajóban egy csapat könyörtelen, modern kori kalóz megtámadja a világ legfényűzőbb tengerjáró hajóját. A későbbiekben sokkolja őket a felfedezés, hogy az utasok... több»

1