2019.03.04 23:30 Filmdoki Olvasottság: <100x
0

Barátság határok nélkül

A mesék évezredek óta fontos szereppel bírnak. Nem csak szórakoztatnak, és csodás helyekre visznek el minket, hanem egyúttal fontos társadalmi, erkölcsi tanításokat közvetítenek, nagy életbölcsességeket mondanak. Az Így neveld a sárkányodat című DreamWorks animációra ez hatványozottan igaz, mely egy csupa szív történet, és az utóbbi évek egyik legtökéletesebb animációs filmje.

Sanders és DeBlois olyan fontos témákat érintenek, mint a csoportba illeszkedés kérdése, az én elfogadás és természetesen a barátság, annak mindent legyűrő ereje. Hablaty helyzete legyen bármennyire is vicces - esetlen viking, meg kell hagyni -, azonban szegény fiú igyekszik és szeretne a közösség teljes jogú tagja lenni, de különcsége miatt nem adatik meg neki ez a lehetőség. Egész lényére mutatnak, hogy el kell hagynia, ha valamit el akar érni. És itt felvetődik a kérdés: feltétlen meg kell hoznunk ekkora áldozatot? És a csoport ezért cserébe milyen áldozatot hozna?

Barátság határok nélkül

Hablaty ilyen vívódások közepette találkozik Fogatlannal, a sárkánnyal. Kettejük barátságát a film szimplán a vizualitással és John Powell grandiózus zenéjével meséli el nekünk. Ritka az, ha valaki tényleg ilyen barátra lel, akivel kiegészítik egymást. A fiú és a sárkány pedig a történet végére valóban már-már testvérekké válnak. Megható, ahogy Fogatlan kitámogatja Hablatyot, aki végül megmutatta bátorságát: nem tagadta meg önmagát, kész volt az elveiért harcolni. A bátorság nem csak a harci tettekben mutatkozhat meg, hanem abban is, hogy megóvunk valakit.

Az Így neveld a sárkányodat életkortól függetlenül nyújt hatalmas élményt, mely után mi magunk is szárnyalni fogunk.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

A vikingek nagyok és erősek. A sárkányok pedig rosszak, akik lerombolják a falut, leégetik a házakat, igazi ellenségek. Hablaty, a kis viking, a törzsfőnök fia viszont kis... több»

0