2019.03.25 22:06 kristoftoth21 Olvasottság: <100x
0

Mi zajlik egy elmebeteg fejében...

A Széttörve egy véleményen szerint zseniálisan összerakott film. Minden megvan benne, ami egy jó pszichothrillerhez kell. Adott egy elég súlyosan elmebeteg, disszociatív személyiségzarban szenvedő főszereplő. Akit zsenálisan alakítanak, így a színészi játékra nem lehet panasz. A filmet rendkívül jól megcsinálták, gyakorlatilag végig fenntartja az izgalmakat.

A Széttörve nem kifejezetten félelmetes, pár percet leszámítva egyáltalán nem is mondanám horrornak, inkább a pszichológiai hatás lényeges. Sokkal inkább egy hasadt elmén van a hangsúly, a pszichiátria kérdésein és azok értelmén. Mindezeket rendkívül megdöbbentő módon prezentálja, ráadásul az orvostudománynak egy rendkívül félelmetes kérdését boncolgatja, amikor valakinek az elméje sérül és azzal próbálnak kezdeni valamit. Ami egy kissé misztikus dolog, mert konkrét élettani, anatómiai ismeretek a lélekről, az elméről nincsenek. Így jelenleg az orvoslásnak egy rendkívül különös és kissé félelmetes része, hogy mi történik akkor, ha valakinek az elméjét próbáljuk kontroll alatt tartani.

Mi zajlik egy elmebeteg fejében...

Számomra még üzenete, kérdése a filmnek, hogy van jelenleg egyáltalán bármi értelme a pszichiátriának? Jelenlegi ismeretek szerint nem igazán tudják az ilyen betegeket teljesen meggyógyítani. Az orvosi kezelést is bőven kifejti a film, aztán végülis, ha úgy nézzük, a pszichiáternő kudarcot vall, hisz ő is belehal. A lányok, akiket elrabol, szintén sajátos személyiségek, a női főszereplő szintén nem teljesen százas, neki is lehet némi antiszociális személyiségzavara. Fontosak a cselekményben, a megküzdésben a csajnak a korábbi életéből való visszaemlékezései, látomásai, továbbá a film célozgat a családon belüli erőszakra is. Továbbgondolva a filmet, ha a csaj ezt a szörnyeteget el tudta intézni, akkor már mi lehet ehhez képest elintézni a perverz nagybáttyját.

A film fő vonalán a realitás keretein belül marad, ezért is kifejezetten megdöbbentő és borzongató, ahogy az igenis valóságos hasadt elmezavarokat leírja, bár ezek után át megy egy természetfeletti horrorba, de szerencsére ilyen elemeket csak mértékkel használ. Mindezek ellenére egy rendkívül izgalmas, beteg témájú, zseniáis film. 10/10

84 Széttörve  (2016)

horror | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Élt egy férfi, William Stanley Milligan, közismert nevén Billy Milligan, akinek 24 különböző személyisége volt. Csak a saját személyiségét, Billy-t tudta befolyásolni, a... több»

0