2019.04.26 11:04 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: <100x
7

Méltó lezárása eme különleges megalkotott világnak

SPOILER VESZÉLY: A végére hagytam az összefoglalóban.

Egy ilyen rendkívüli filmet összegezni és véleményt festeni róla igazán nagy kihívás, de vártam már, mikor tudok leülni és kiadni magamból, amit láttam abban a 3 órában, ami fergeteges módon nagyon gyorsan lecsengett.

Méltó lezárása eme különleges megalkotott világnak

Amit a rendező páros, Anthony Russo és Joe Russo fivérek megalkottak és véghez vittek, egészen elképesztő. Minden apróságra, és külön a karakter filmek közti időbeli különbségre – miszerint az időbeli sorrendre figyelmet fordítani, és a szálakat egybe varrni nem kis feladat – ily módon odafigyelni... kétségkívül hozták a tőlük elvárt forgatókönyvet. Olyan világot sikerült megteremteniük, ami a nézőt magával ragadja, és minden percét élvezheti, legyen szó humorról, drámáról vagy épp olyan látványban gazdag csatákról, mi szem-szájnak ingere. Káprázatos, hogy a 2018-as Bosszúállók: Végtelen háború után képesek voltak a szintet nemcsak tartani, de helyenként még felül is kerekedtek azon, mert, amit csak elképzeltem az utolsó részben, azt szinte mind megkaptam tőlük.

Külön kiemelném pár mondat erejéig "fontosabb" hőseinket, mert úgy vélem, mind a színészek, akik hozták a kötelező szintet, mind az általuk megformált karakterek megérdemlik ezt a pár sort. Tehát Jeremy Renner, "Sólyomszem", akinek nincsenek különleges képességei, de idézőjelesen emberfeletti képességekkel bír, épp ezért vele tudok a legkönnyebben azonosulni; főleg szeretett családja miatt; már az elején drámai képsorokkal megkaptuk, miután elveszítette (ideiglenesen). Helyén van a szíve, és persze a nevéből fakadóan nagyon jól lát (céloz), legyen szó bármilyen krízishelyzetről. Nem volt kimagasló a csapatból, de mégis meghatározó alakja volt, és rengeteg alkalom adatott az ő tehetségének.

Scarlett Johansson, "Fekete Özvegy" sokáig a csapat egyetlen női tagja, és bár társához, Sólyomszemhez hasonlóan neki sincsen különleges ereje, mégis a csapat motorja volt, ha úgy tetszik. Nagyon látványos harcművészetet képvisel, nagyon erős, gyors és okos. Azáltal, hogy az oroszok már gyerekkorában kiképezték bérgyilkosnak, sosem adatott meg neki az életében a család, de később a Bosszúállók lettek a kötelékei, amire vágyott.

Chris Hemsworth, "Thor" az asgardi isten, Odin fia. Az egyik legerősebb karakter, különleges erejének köszönhetően bomba erős, sokszor meggondolatlanul cselekszik, de a sok megrázkódtatás miatt mindig felül tudott emelkedni, és a jó utat követni. Ideális karakter olyan szempontból, hogy rengeteg poén rajta futott át, és ehhez Hemsworth játéka is feküdt. Sokoldalú, szerethető egyén.

Mark Ruffalo, "Hulk" nagyon döcögős utat járt be, mire "békét" kötött a belső erővel és megértették egymást az utolsó részig. A csapat esze Tony Stark mellett. Sok mindent lehetett neki köszönni, amikor szükség volt az igazi puszta erejére, de épp emiatt jó pár alkalommal csak a Fekete Özvegy volt képes féken tartani a fenevadat. Több év kísérletezés után sikerült Hulk "bőrében" maradni, de mégis Bruce Banner személyiségével. Ruffalo játéka és Rajkai Zoltán szinkronhangjával elképesztő volt hallgatni és nézni a párost, véleményem szerint remekül illetek össze. Hulk karaktere volt az, akit nem egy színész játszott el (Eric Bana és Edward Norton), Mark volt szerintem a legideálisabb a szerepre.

Chris Evans, "Amerika Kapitány" a csapat vezére, Amerika szimbóluma, az első bosszúálló. Erős személyiség, Evans remekül hozta a karakterét. Állandó főszereplő, aki soha nem adta fel. Sokszor úgy éreztem, némi arrogancia testesült meg benne, amikor Vasemberrel kellett konfliktust kezelni, de ez inkább az első részben volt érezhető. A lényegen mit sem változtat, roppant erős és gyors vezérről van szó.

Robert Downey Jr, "Vasember" sokak kedvence, aki olyan jellegzetes stílust képviselt, hogy nem lehetett nem szeretni akkor sem, ha beképzeltsége és önteltsége nem ismer határokat. Épp ezért volt drámai oly sok jelenetben, mint példádul az elején az űrhajóban, mikor videót küldött áhított kedvesének, és még lehetne sorolni, de az már erős spoiler lenne. Elképesztő karakter, és roppant mód nem tudnám elképzelni, ha más játszaná, olyannyira eggyé vált Vasemberrel. A csapat meghatározó üde színfoltja, és Bruce mellett az egyik legokosabb karakter.

Összességében egy remek, élménydús akció-fantasy remek lezárásáról van szó. A poénok jól sültek el jó időben, tele volt olyan drámai jelenetekkel, hogy csak a fejemet kapkodtam. Egyszerűen minden benne volt, ami egy méltó befejezéshez szükséges. Arról nem beszélve, hogy ennyi remek híres színészt egyben tartani nem lehetett egyszerű feladat a stáb számára.

SPOILER: Nem hittem volna, hogy meglépik a fivérek Fekete Özvegy halálát, ami egészen elképesztő formában ment véghez. Sólyomszemmel mentek megkeresni a múltban a lélekkövet, és drámai sorokban láthattuk, ahogyan saját életüket áldoznák fel a másikért. Miután azt gondoltuk, egy okos mozdulattal Clint lesz az, aki feláldozza magát az utolsó másodpercben, jött Natasha, és akkor megtörtént az, amitől a legjobban tartottunk. A másik eset, ami kicsit nagyobb figyelmet kapott, és ezt nem igazán tudtam hová tenni, de lényegében mindegy volt. Mikor már azt hinnénk, hogy minden megoldódik, de persze megszokhattuk, hogy az nem így működik, akkor jön az első csattanó. A jövőből megérkezik Thanos kicsiny seregével. Szinte már sejthetnénk, hogy legyőzi a maradék csapatot, de akkor egy olyan dolognak lehettünk szemtanúi, amit néző nem felejt el. Doktor Strange erejének és rendkívüli tehetségének köszönhetően az összes hős egyszerre bukkan fel. Szóhoz nem tudtam jutni, csak a fejemet kapkodtam. Óriási csatát követően, ami még a Gyűrűk urát is túlszárnyalta, az összes szupherhős, akiket láthattunk az elmúlt években bármilyen formában, bármilyen kis mellékszerepben, Thanos serege ellen. Az utolsó 30 percben csak a fejünket kapkodón, látványban gazdag, pattanásig feszült hangulattal, minden apró kis dologra odafigyelve – kezdve Hangya elképesztő méretű növekedését – kezdetét veszi az utolsó nagy csata.

A Végtelen kövekért folytatott csatában először Sólyomszem volt, akinek át kellett juttatni az egész csatamezőn a köveket, majd Fekete Párduc, aztán Pókember vette át a „stafétát”. Elképesztő macska-egér harc folyt érte. Amikor jött Marvel Kapitány, és szembekerült Thanos erejével, már sejteni lehetett, hogy az utolsó percekben vagyunk. Ekkor Thanos magára húzta a Végtelen Kesztyűt, és Marvel Kapitánynak nem sikerült lehúznia, de aztán jött az igazi dráma, amikor Doktor Strange egy ujját mutatta Vasembernek, miszerint egy lehetőségük lesz megmenteni a Földet, és az most jött el. Tony páncéljának köszönhetően ki tudta szedni a köveket a kesztyűből, és ezzel megmentette a Földet, de EZZEL SAJÁT ÉLETÉT ÁLDOZTA FEL. Óriási húzás volt a rendező párostól. Vasember meghalt, hogy megmentse a Földet, az ártatlanokat, társait, szerelmét és a KISLÁNYÁT.

Óriási lezárása volt a Bosszúállóknak, és persze Amerika Kapitány is az „időgépnek” hála azzal élhette életét, akit régen úgy vélt, elveszített; Peggy Carterrel. A film végén, mikor visszatért a múltból, és Bucky meg Sólyom egy padon ülő idő emberre néznek, rájöhettünk, mi is történt, és kiért történt. Nem tudott elszakadni a múlttól, ami teljesen érthető, és úgy gondolta, neki is járt a boldogság, miután megmenti a világot. Ezzel mindenki célja beteljesült. Méltó befejezés a MARVELHEZ, a Bosszállókhoz.

akció | kaland | sci-fi

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

7