2019.10.17 09:02 Lubi Olvasottság: 350x
0

Újabb apokaliptikus útmutató zombitámadás esetére

A 2009-es Zombieland egy kellemes korhatáros komédia és tartalmas, felnőtteknek szóló kikapcsolódás. Éppen ezért igencsak meglepő, hogy az egyre inkább folytatásokra és franchise-okra épülő hollywoodi struktúrában tíz évet kellett várni a második epizódra. Az első film alkotói ez idő alatt feltörekvő tehetségekből igazi elismert szupersztárokká nőtték ki magukat. A tíz év során a film írói két Deadpool mozin is dolgoztak, a rendező nemrég kasszát robbantott a Venommal, a főszereplők közül Jesse Eisenberg egy Oscar-jelöléssel, Emma Stone pedig egy díjjal lett gazdagabb. Így állt neki az eredeti stáb az évek távlatából elkészíteni a folytatást.

Tíz év viszont hosszú idő a moziiparban. Hiába tért vissza minden főszereplő és alkotó a folytatásra, a koncepció felett eljárt az idő. Ami 2009-ben frissnek hatott, az ma már nem feltétlenül eredeti. Számos korhatáros vígjáték született azóta és a zombi témát is részletesen körbejárták különböző alkotások. Ezt jól láthatóan a készítők is szem előtt tartották, éppen ezért a második részben a humoré a főszerep, és a hangsúlyt a karakterek közti dinamikára helyezték. A négy főszereplő közül viszont egyik sem olyan sokrétű karakter, hogy tovább lehetett volna mélyülni a megismerésükben, ezért a film különböző szituációkba helyezi őket, várva a reakciójukat és helyet adva a komikumnak. Ennek érdekében pedig számos új, izgalmas mellékszereplőt is bevezettek a történetbe, akikkel interakcióba léphetnek hőseink.

Újabb apokaliptikus útmutató zombitámadás esetére

A történet szerint ugyanis kedvenceink már-már unalmas családi életüket élik a Fehér házban, miközben a zombik miatt elszigetelődve a külvilágtól minden izgalom is lassan kiveszik mindennapjaikból. Ezt megelégelve a csapat női tagjai útra kelnek, és a férfiakat maguk mögött hagyva új kalandok után néznek. Little Rock azonban túlzásba viszi a függetlenséget, és lelép egy útjukba akadó stoppos hippivel. Így a csapat többi tagja kénytelen ismét összeállni, hogy a nyomába eredjenek, és nézeteltéréseiket félre téve megvédjék a lányt az esetleges rá leselkedő veszélyektől. Nézeteltérésből és veszélyből pedig van bőven a filmben, így az egyszerű történetet is képes megtölteni folyamatos feszültséggel. A helyzetet tovább bonyolítja ugyanis az új zombi típusok megjelenése, melyeket már nem olyan egyszerű megölni. Valamint számos mellékszereplő színesíti tovább a történetet.

A legfontosabb a által életre keltett Madison, aki végig idegesítően vicces és viccesen idegesítő is egyszerre. Karaktere sokak számára már-már idegesítő lehet agyatlan plázacicás megjelenésével és viselkedésével. Személye bármely szőke nős poén filmbeli megtestesülése lehetne, a színésznő játéka mégis élvezhetővé és szórakoztatóvá tudja tenni a figurát. Kisebb, de többnyire szórakoztató mellékszerepekben megjelenik még Rosario Dawson, Luke Wilson és Thomas Middleditch is. Utóbbi kettő egy bizarr párhuzamaként jelenik meg a Woody Harrelson és Jesse Eisenberg duónak, ami egész szórakoztató addig a pár percig, ameddig tart. Ez elmondható a film jelentős részéről is. A helyzet és jellemkomikumok többnyire ígéretesek, de nincsenek kellőképpen kibontva. Így a film szórakoztató marad ugyan, de nem vállal semmiféle kockázatot, és nem is emelkedik az első film szintjére sem kreativitásban, sem a poénok szintjén.

A zombi koncepció is már csak egy keretként funkcionál a film világának részeként, de nincs többé az a feszült érzésünk, hogy bárhol lapulhat egy zombi, és bármikor történhet valami meglepő. A film biztonsági játékot űz, ami nem engedi kitörni egy közepes vígjáték skatulyájából. Nem rossz film a Zombieland: A második lövés, de az első részhez képest nem tartogat meglepetéseket, vagy viszi tovább a szereplők történetét olyan irányba, ami miatt akár rajongóknak is kihagyhatatlan lenne. Aki mégis egy könnyed szórakozásra vágyik, vagy egy időnként valóban vicces vígjátékra, annak bátran merem ajánlani. Nem fogja senki sem magára önteni a popcornját a nagy hahotázások közben, de keserű szájízt sem hagy maga után. Akár az első film ismerete nélkül is élvezhető moziélményt nyújthat az alkotás, de ilyen esetben inkább érdemesebb az első részt pótolni. Valószínűleg nem érte meg a tíz év várakozást, de a karakterek kedvelőinek most sem kell csalódniuk.

akció | horror | road movie | vígjáték

Columbus, Tallahasse, Wichita és Little Rock már hozzászoktak a zombitámadásokhoz, most azonban olyan szuperképességekkel rendelkező élőhalottakkal kell szembenézniük, akikkel... több»

0