2019.11.29 10:41 Berto49 Olvasottság: 244x
2

Remek körkép Berlin 20. századi harmadik évtizedéről

Nem vagyok kimondott sorozatfüggő, de erre a remek német szériára érdemes volt időt áldozni. Nézése közben minduntalan két korábban olvasott könyv jutott az eszembe; Döblin: „Berlin, Alexanderplatz”, illetve Ishervood: „Isten veled, Berlin” (természetesen a musicalek csúcsa, a regény alapján készült utolérhetetlen „Kabaré” is!).

A múlt század húszas éveiben Berlint jogosan hasonlították a bibliai Szodoma és Gomora városához, az erkölcsi züllésben utolérhetetlen mélységeket ért el, amely végső soron a weimari köztársaság bukásához és a nácik uralomra jutásához vezetett. Berlin átvette Párizstól az Európa fővárosa címet, előremutató irányzatok, de ugyanakkor az ordas eszmék melegágya is lett. A Németországot alapjaiban sújtó versailles-i békeszerződés erős gazdasági és politikai depressziót okozott. A németek többségére a demagóg eszmék hatással voltak, mivel az élethelyzetük jobbrafordulását ígérték számukra.

Remek körkép Berlin 20. századi harmadik évtizedéről

Az egymást követő epizódok egy fantasztikus kaleidoszkóp képeit mutatják, amely széles spektrumát tartalmazzák a korabeli valóságnak. Bűnügyi nyomozás, politikai irányzatok élet-halál harca, a proletár lét megdöbbentő mélységei, szerelmi szál, revüfilmbe illő produkciók alkotják egymás hatását felerősítve ezt a sorozatot.

Érdemes kiemelni a korhűséghez való minuciózus ragaszkodást. Ez a televíziós munka olyan, mintha valóban az adott korban forgatták volna. Nem hiába, a német precizitás világszerte elismert. Eddig Magyarországon két évadját mutatták be, de az IMDb információja alapján örömmel láttam, hogy készül a harmadik és a negyedik évad is.

dráma | krimi | thriller

A két világháború közti időszakban Berlin arculatát gazdasági, kulturális és politikai változások sora változtatja meg, az egyre növekvő nincstelenség miatt rendkívüli... több»

2