2020.03.02 23:33 dailyfilmsan Olvasottság: 343x
4

Ilyen egy igazi háború

A háborús filmekre legtöbbször a grandiózus harcjelenetek, a töménytelen vér és golyózápor, valamint a sár jellemző. Többnyire próbálnak kiragadni egy nagy összecsapást, és azt ecsetelik. Szerencsére akad néhány remekmű, és ez a film is közéjük tartozik.

Nem azzal akar levenni a lábadról, hogy javarészt az arcodba nyomja a repülő végtagokat és a fröcsögő vért, már-már olyan szinten, hogy kapkodnod kell a fejed. Ugyanis a nagy fejetlenségben nem látsz semmit, még a főszereplődet sem. Persze nem mondhatom, hogy erőszakmentes, mert a háború sosem az, így az 1917 című film sem az.

Ilyen egy igazi háború

Technikailag kiemelkedő és értékes. Egy snittben vezet végig minket a borzalmakon. Végig emberközpontú felvételekkel dolgozik, a katonáink nem terminátorokként masíroznak végig az ellenségen, hanem minden centiméterért megszenvednek. Észrevehető vágás nincs benne. Káprázatos, mindemellett a teljesen elsötétített képkockákon kívül végig a szemünk előtt van a főszereplő. Nincs olyan kockája a filmnek, amikor ne lenne benne a szereplő, még ha csak a kézfejét látjuk, de akkor is látjuk, és ezzel olyan, mintha vele együtt menetelnénk a magányos, de mégis veszélyes úton.

Pont emiatt a film apró dolgokkal is úgy kitud ugrasztani a nyugalmi helyzetből, mint a legtöbb horror jumpscare-je. Átélteti a veszélyt, a kilátástalanságot, a lelki és testi megpróbáltatásokat, a nyomást és azt a fáradságot, amit valószínűleg minden katona tapasztalt. A színészek kiválasztásán is jól látszik az alapos és precíz munka. Kiváltképpen tetszett, hogy a neves színészek csak 2-3 mondatos szerepet kaptak. Ami pedig nagyon profi volt, hogy nem voltak jelenkori szépségideálok, mindenkinek korhű megjelenése volt. Nem volt nyoma vaskos szájnak, hatalmas szemeknek, erős állkapocs csontoknak, mindenki átlagos ember volt.

Nem sokat árul el a film a szereplőkről, csak annyit, amit valószínűleg a katonák tudhattak egymásról; apró morzsákból ismerjük meg őket, és még sorolhatnám azokat a kis precíziós részleteket, melyek miatt szerintem tökéletes. Ez a film beledob minket a Nagy Háborúba, és magunkra hagy minden szörnyűségével.

81 1917  (2019)

dráma | háborús | kísérleti film

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

4